Alegeri în SUA. Joe Biden: Suntem pe calea cea bună. Vom câștiga

Autor: , in Externe / 7 noiembrie, 2020, 11:51

Candidatul democrat Joe Biden s-a arătat sigur de victoria sa în alegerile prezidenţiale din SUA, îndemnându-şi compatrioţii să se unească, în vreme ce rivalul său Donald Trump l-a avertizat să nu revendice victoria în mod „ilegitim”.

Întreaga Americă şi, odată cu ea, lumea întreagă, urmăresc de marţi seară procesul lent de numărare a voturilor.

Chiar dacă fostul vicepreşedinte democrat pare pe punctul de a câştiga cursa pentru Casa Albă, niciuna din marile instituţii media din Statele Unite nu a anunţat până acum câştigătorul.

După o zi de suspans în fieful său din Wilmington, în Delaware, de unde era aşteptat un discurs de celebrare a victoriei, Joe Biden nu a rostit în cele din urmă decât o alocuţiune scurtă, în absenţa rezultatelor.

„Dragii mei americani, nu avem încă declararea finală a unei victorii, dar cifrele oferă un tablou clar şi convingător: vom câştiga aceste alegeri”, a afirmat Biden, având-o alături pe senatoarea Kamala Harris, propunerea democraţilor pentru postul de vicepreşedinte, citează Agerpres.

Biden a subliniat avansul pe care l-a luat în ultimele 24 de ore, amintind că a trecut în faţa lui Donald Trump în statele-cheie Pennsylvania şi Georgia, unde numărarea voturilor continuă.

Suntem pe calea cea bună de a obţine 300 de mari electori”, a spus Biden.

Adoptând un ton prezidenţial, el i-a îndemnat pe americani să aibă răbdare, după o campanie foarte agresivă.

„Este timpul să ne unim. Trebuie să depăşim furia”, a insistat democratul.

Joe Biden conduce cu o diferenţă de aproape 29.000 de voturi în Pennsylvania, stat care, cu cei 20 de mari electori ai săi, i-ar aduce victoria finală.

În ce-l priveşte, Donald Trump nu a luat cuvântul în public în cursul zilei. Pe Twitter a scris însă că Biden nu ar trebui să revendice victoria în mod „ilegitim”.

„Şi eu aş putea s-o revendic. Procedurile judiciare nu fac decât să înceapă!”, a scris Trump.

Republicanii îşi propun să strângă cel puţin 60 milioane de dolari pentru acţiunile în instanţele judiciare. Un consilier al lui Trump a descris strategia campaniei judiciare ca haotică şi dezorganizată. Un alt oficial republican, citat de Reuters cu condiţia anonimatului, a spus că are îndoieli că acţiunile în instanţe îi vor aduce victoria lui Trump. „Cursa s-a încheiat şi singura persoană care nu vede acest lucru este Donald Trump”, a afirmat el.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *