Fals: „Școli închise, criză, președintă comodă pentru Plahotniuc, selfie cu Putin”. Cum sunt (dez)informați moldovenii cu știri manipulatorii (DOC, VIDEO)

Autor: , in Actualitate / Politic / Prezidențiale 2020 / 7 noiembrie, 2020, 17:35

În ajunul turului doi de scrutin prezidențial au fost publicate mai multe știri false care au tendința de a manipula opinia publică. Informațiile sunt scrise și difuzate cu intenția de a induce votanții în eroare, în consecință, de a defavoriza unul dintre candidații electorali.

După primul tur al scrutinului prezidențial au fost lansate mai multe acuzații, inclusiv la adresa diasporei. Una dintre acestea, este că oamenii ar fi aduși organizat cu transportul. Spre exemplu, în cadrul unui briefing de presă, candidatul electoral Igor Dodon și-a manifestat nemulțumirea și față de ponderea ridicată a diasporei în scrutinul de duminică. Acesta a mai acuzat că a fost organizat transportat, informație care s-a dovedit a fi falsă, însă, a fost distribuită masiv.

„Cu corăbiile”. Reacția ironică a Maiei Sandu privind acuzațiile lui Igor Dodon că în diaspora a fost organizat transport pentru cetățeni

„Școli închise și sate distruse, în caz că câștigă Maia Sandu alegerile; Europenii plătesc bani moldovenilor ca să o voteze pe Maia Sandu; Diaspora va falsifica alegerile; Maia Sandu a blocat indexarea pensiilor; Maia Sandu- președintă comodă pentru Plahotniuc; Maia Sandu visează la un selfie cu Putin”,se numără printre titlurile știrilor false, tirajate în ajunul turului doi al scrutinului prezidențiale, conform analizei comunității Watchdog.

Afirmațiile false și speculațiile fără nicio bază factuală și logică devin subiect de știri, fără măcar a fi solicitată și reacția persoanelor vizate, or, aceasta contravine în primul rând Codului Deontologic.

Maia Sandu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, având un avans de aproape 50 de mii de voturi față de Igor Dodon, cu care își va disputa fotoliul de președinte în cadrul turului II al scrutinului, după numărarea preliminară finală realizată de CEC.

Astfel, Maia Sandu a acumulat peste 488 de mii de voturi, sau un scor de aproape 36,2%. Pentru Igor Dodon au votat au aproape 440 de mii de alegători, adică 32,6% din cei care și-au exprimat opinia de vot.

În special, după publicarea rezultatelor din primul tur, candidata PAS, Maia Sandu, a devenit ținta știrilor false.

Comunitatea „Watchdog” a încercat să combată știrile false și manipularea de pe platformele de (dez)informare. Vedeți mai jos analiza materialelor speculative, fără nicio doză de adevăr:

În materialul de mai jos, membrul comunității Watchdog, Valeriu Pașa, împreună cu jurnalistul Alex Cozer analizează și explică știrile false apărute în ultimile zile:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X