BNM a aprobat conceptul de design pentru moneda comemorativă „Medicul meu – eroul meu”

Autor: , in COVID-19 / Economic / Social / 9 noiembrie, 2020, 20:05 Etichete: , , , ,

Consiliul de supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), a aprobat,  la propunerea Comitetului executiv al instituției, conceptul de design al monedei comemorative dedicate medicilor, care a fost selectat din lucrările propuse de către cetățeni. 

Proiectele de design au fost evaluate de o comisie formată din experți de la BNM, Comisia Națională de Heraldică, Uniunea Artiștilor Plastici, Muzeul Național de Istorie a Moldovei etc.

Totodată, au fost colectate opinii, în cadrul unor focus-grupuri, de la specialiști din domeniu: Agenția Națională de Sănătate Publică; Institutul de Medicină Urgentă; Spitalul Clinic Republican; Spitalul Municipal „Sfânta Treime”; Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale; Compania Națională de Asigurări în Medicină; Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale; Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițeanu” etc.

Astfel, la comisia de selecție au ajuns 25 de concepte care au corespuns criteriilor, fiind alese 8 lucrări, prezentate spre consultare și specialiștilor din domeniul sănătății.

În final, s-a optat pentru lucrarea semnată de sculptorul Veaceslav Jiglițchi, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova. Proiectul de design reprezintă imaginea a doi medici pe fundalul hărții Republicii Moldova, redând neprețuita dedicație a lucrătorilor medicali din țara noastră.

Conceptele de design au venit din partea cetățenilor după ce, în vara anului curent, Comitetul executiv al BNM a decis să dedice o monedă lucrătorilor din domeniul sănătății și a invitat publicul să participe la elaborarea design-ului.

Moneda „Medicul meu – eroul meu” va fi bătută în argint.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *