Elicopter militar rus, doborât în Armenia. Azerbaidjanul admite că l-a doborât accidental și cere scuze Rusiei (VIDEO)

Autor: , in Actualitate / Externe / 9 noiembrie, 2020, 22:23 Etichete: , , , , ,

Un elicopter militar rus Mi-24 a fost doborât luni, 9 noiembrie, în Armenia, lângă granița cu Azerbaidjanul. Informația a fost confirmată de Ministerul Apărării de la Moscova, pentru agenția de presă de stat rusă, TASS

Oficialii ruși afirmă că elicopterul a fost lovit în jurul orei 17:30 de un sistem de apărare antiaeriană aproape de granița cu Azerbaidjanul, ale cărui forțe se luptă cu separatiștii susținuți de armeni în regiunea Nagorno-Karabakh. Totodată, precizează că a fost doborât în ​​spațiul aerian din afara zonei de luptă. Mi-24 s-a prăbușit în munți.

În urma prăbușirii, doi soldați ruși au murit, o a treia persoană de la bordul elicopterului a fost rănită și evacuată.

Autoritățile de la Erevan s-au declarat dispuse să ofere Moscovei ajutor informaţional în timpul anchetei, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului armean al apărării.

La scurt timp, însă, reprezentanți ai Ministerului Apărării al Azerbaidjanului a comunicat agenției de presă INTERFAX că forțele azere admit că au doborât din greșeală elicopterul militar rus.

Potrivit sursei, autoritățile azere și-au cerut scuze față de partea rusă și au declarat că sunt gata să plătească despăgubiri.

Ministerul azer de Externe a declarat că elicopterul rus a zburat pe întuneric, la altitudini mici și în afara zonei de detectare a radarului de apărare aeriană. Mai mult, acesta zbura „în imediata apropiere a frontierei de stat armeano-azeră, în timp ce luptele active continuă în zona conflictului din Nagorno-Karabakh”.

Autoritățile de la Baku au mai menționat că „elicopterele Forțelor Aeriene Ruse nu au mai fost văzute în zonă până acum”.

„În contextul acestor factori și în lumina situației tensionate din regiune și a disponibilității crescute în luptă în legătură cu posibilele provocări ale părții armene, datoria de luptă de serviciu a decis să deschidă focul spre înfrângere”, a declarat Ministerul de Externe din Azerbaidjan, citat de Interfax).

Incidentul a avut loc pe fondul conflictului dintre Armenia şi Azerbaidjan în mult disputata regiune Nagorno-Karabakh, unde ostilităţile active au fost reluate pe 27 septembrie. Baku şi Erevan s-au acuzat reciproc că au bombardat zone rezidenţiale. Părţile au semnat acorduri de încetare a focului de trei ori, dar luptele continuă până în prezent.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *