În atenția alegătorilor din Germania: Două secții de vot vor fi mutate. Schimbările anunțate de Ambasada R. Moldova

Autor: , in Actualitate / Prezidențiale 2020 / Social / 9 noiembrie, 2020, 18:13 Etichete: , , ,

După ce mai mulți cetățeni moldoveni, stabiliți în Germania, nu au reușit să voteze în primul tur al alegerilor prezidențiale, Ambasada Republicii Moldova în Germania anunță că pentru turul II de scrutin vor fi luate toate măsurile de îmbunătățire a situației. Astfel, urmează să fie furnizate mai multe buletine de vot și să fie dublate cabinele de vot în cele 6 secții de votare țara respectivă.

Potrivit reprezentanței diplomatice a țării noastre în Republica Federativă Germania (RFG), în ziua de 1 noiembrie 2020, în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, la cele șase secții de vot deschise în misiunile diplomatice și consulare moldovenești din RFG au votat circa 13 mii de cetățeni – o triplare a numărului de alegători care au votat în Germania în comparație cu turul II al alegerilor din 2016.

Totodată, reprezentanții ambasadei moldovenești menționează că în cele 6 secții de vot din RFG au votat mai mulți alegători decât la cele 25 de secții de vot din Rusia, Spania și Portugalia luate împreună.

În pofida numărului neașteptat de mare de cetățeni care s-au prezentat la urne în ziua de 1 noiembrie, echipele birourilor electorale au reușit de cele mai dese ori să facă față situației, se arată în comunicatul Ambasadei.

Vezi și: „Catastrofal”. Diaspora din Germania, mesaj deschis către CEC și Ministerul de Externe: Iresponsabilitate cronică. Mulți nici nu au putut vota

Totodată, în comunicat se menționează că în pofida eforturilor depuse de Ambasada RM în RFG și Consulatul General al RM la Frankfurt pe Main, mai mulți cetățeni nu au reușit să-și exercite dreptul la vot în primul tur ori au trebuit să aștepte mai multe ore pentru a vota.

Astfel, reprezentanții Ambasadei moldovenești dau asigurări că pentru turul II al scrutinului vor fi luate toate măsurile pentru îmbunătățirea situației.

„Toate cele 6 secții de vot vor avea câte 5.000 de buletine de vot (numărul maxim admis). Pentru a face față unui volum și mai mare de alegători, precum și în vederea fluidizării procesului de vot, s-a solicitat extinderea numărului de operatori și dublarea numărului cabinelor de vot”, spun membrii Ambasadei.

Mai mult, Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei urmează să aprobe în zilele apropiate solicitarea Ambasadei R. Moldova de schimbare cu titlu de excepție schimbarea a locațiilor secțiilor de votare 1/349 din Frankfurt pe Main (Richard-Hermann-Platz 1, D-60386, Frankfurt am Main)  (Alte Kongresshalle, Am Bavariapark 14, 80339 München).

Amintim că turul II de scrutin prezidențial se va desfășura la data de 15 noiembrie. Amintim că în primul tur al alegerilor prezidențiale, care a avut loc duminică, 1 noiembrie, Maia Sandu a câștigat detașat cu un scor de 36,2% și se va confrunta în al doilea tur cu candidatul pro-rus Igor Dodon, care a obținut 32,6% din voturile alegătorilor.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *