(DOC/VIDEO) Cum l-ar fi salvat Plahotniuc pe Dodon de un dosar penal; Probe prezentate de mai mulți experți în energetică

Autor: , in Actualitate / Economic / Politic / 10 noiembrie, 2020, 14:10

Președintele Igor Dodon ar fi fost salvat de către Vladimir Plahotniuc de la deschiderea unui dosar penal în anul 2017, ce viza o schemă la importul energiei electrice, de pe urma căreia statul a fost prejudiciat cu peste 14,5 milioane de dolari în anul 2008, susțin experții în probleme energetice Sergiu Tofilat, Victor Parlicov și Tudor Șoitu.

Aceștia au apărut marți într-o conferință de presă, acolo unde au prezentat o serie de documente din care reieșea că statul a fost prejudiciat cu 14,5 milioane de dolari în anul 2008 printr-o schemă la importul de energie electrică prin intermediul unei companii căpușă.

Potrivit lui Tudor Șoitu, Republica Moldova a importat, până în aprilie 2008, energie electrică de la compania ucraineană Ukrinterenergo la prețul de 4 cenți pentru un kw/h.

Din luna mai, în ecuație apare o companie căpușă din Ungaria: Energo-Partner. Energo-Partner nu era un producător de energie electrică, ci doar un intermediar care cumpăra aceeași energie de la Ukrinterenergo, pentru 4 cenți, și o vindea Republicii Moldova în schimbul a 5,3 cenți.

Astfel, în același timp, Republica Moldova își procura în mai 2008 70% din necesarul de energie electrică la prețul de 4 cenți direct de la Ukrinterenergo, iar 30%, de la aceeași companie ucraineană, doar că prin intermediarul Energo-partner și la un preț de 5,3 cenți.

Din iulie însă s-ar trecut la 70% importuri prin intermediul companiei căpușă, la preț umflat, și doar 30% direct de la compania ucraineană, la prețul de piață.

„Contractul a fost negociat direct de către Igor Dodon, în calitate de ministru al Economiei. El a fost delegat de către premierul Zinaida Greceanîi. Dodon a recunoscut și în cadrul unei emisiuni televizate asta. În consecință, prețul la energia electrică s-a majorat cu 12%”, a mai spus Șoitu.

Potrivit lui Sergiu Tofilat, experții au depus o plângere către Procuratura Generală în acest sens, iar în rezultat a fost pornită urmărirea penală în noiembrie 2017, de către procurorul Lilian Bacalîm.

Însă în decembrie 2017, dosarul a fost clasat, iar denunțătorii nu au fost înștiințați despre asta.

„Noi îl telefonam pe procurorul Bacalîm, pentru a fi înștiințați despre ce s-a întâmplat. La ce fază a ajuns urmărirea penală. El însă de fiecare dată refuza să ne dea detalii, spunea că e în ședință sau chestii de acest fel”, a declarat Tofilat.

Experții au solicitat informații despre desfășurarea dosarului și în 2020, după schimbarea conducerii Procuraturii Generale.

„Abia recent am fost înștiințați că dosarul a fost închis la doar o lună de la depunerea plângerii. După ce am insisitat în repetate rânduri să aflăm soarta dosarului. Iar noi în 2017 nu am fost înștiințați despre închiderea dosarului, ceea ce este ilegal. Am fost lipsiți de dreptul de a ataca decizia”, a mai spus Tofilat.

Experții insistă ca urmărirea penală să fie reluată în acest dosar, iar procurorul Bacalîm să fie pedepsit pentru „abuzul” său.

„Este în mod evident un dosar înschis la comandă. Iar aceste acțiuni trebuie să primească o calificare (…). Noi vrem să consultăm Procuratura Generală în acest caz. Dacă Platon este activ implicat în elucidarea circumstanțelor fraudei bancare, noi considerăm că avem nu mai puțin drept moral să fim implicați și noi pe anumite aspecte”, a declarat Victor Parlicov.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X