(FOTO) Alaiba prezintă o corespondență între Dodon și Neguță: Maslov, Navalnîi și alegerile prezidențiale, printre subiectele abordate

Autor: , in Actualitate / Politic / 10 noiembrie, 2020, 12:13

Deputatul Dumitru Alaiba a publicat pe blogul său o corespondență electronică între președintele Igor Dodon și ambasadorul în Federația Rusă, Andrei Neguță. Printre cei vizați sunt Igor Maslov, despre care presa scrie că ar fi coordonatorul lui Igor Dodon de la Kremlin, dar și opozantul rus Alexei Navalnîi. De asemenea, se discută și despre alegerile prezidențiale din Republica Moldova.

Potrivit pozelor care apar pe blogul lui Alaiba, discuția ar fi avut loc la începutul lunii septembrie. Neguță îi transmite lui Dodon o notă informativă care ar fi trebuit să ajungă la Ministerul de Externe. La corespondență mai sunt copiați șeful cabinetului lui Dodon Nicolae Posturusu și consilierul lui Dodon (de ieri din nou ministru) Victor Gaiciuc.

„Este o notă pe care Neguța o pregătește pentru „centrală” – la Ministerul de Externe, dar o consultă în prealabil cu Dodon (ceea ce deja nu e ok), despre întrevederea dintre Neguța și Igor Maslov, șeful-adjunct de direcție din Administrația de la Kremlin. Același Maslov despre care RISE Moldova a scris că e șeful „subdiviziunii moldovenești” la Kremlin (colonel al Serviciului de Informații Externe (SVR) al Federației Ruse, șef-adjunct al Departamentului pentru relații interregionale și culturale cu țările străine)”, scrie Alaiba pe blogul său.

Deputatul se mai arată deranjat de faptul că „Dodon își depășește atribuțiile și comite imixtiune în activitatea ambasadei”.

„Dodon citește notele elaborate de Neguța înainte ca acestea să fie remise oficial la MAEIE și le cenzurează cu text deschis. „Scoate din notă”, îi indică Dodon lui Neguța. Dodon stă ca filtru de informație între ce se întâmplă în ambasadă și ce se comunică pe canalele oficiale – informație ce ulterior stă la baza luării deciziilor. Asta nu poate să fie legal. Dodon urma să primească informația oficial de la MAEIE, așa cum e propus în însăși nota lui Neguța, la final. Așa funcționează lucrurile”, menționează Alaiba.

El se arată nemulțumit și de faptul că Dodon îi cere lui Neguța să scoată din nota informativă opinia lui Maslov în privința anchetei față de tentativa de asasinare a opozantului rus Alexei Navalnîi.

Igor Dodon nu a reacționat deocamdată la aceste informații.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X