Pavel Filip: „În spatele acordului cu PSRM nu mai există nimic”. Există înțelegere cu Maia Sandu sau Igor Dodon? Răspunsul democratului

Autor: , in Actualitate / Politic / 10 noiembrie, 2020, 22:30

Liderul Partidului Democrat (PDM), Pavel Filip, susține că în spatele acordului care a fost semnat cu PSRM nu mai există nimic. De asemenea, nu sunt înțelegeri cu candidatul independent și susținut de socialiști, Igor Dodon, dar nici cu candidata Partidului Acțiunii și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, la scrutinul prezidențial, chiar dacă cu ultima a avut recent discuții, care de fapt, s-au axat pe subiecte despre ce s-a întâmplat în primul tur al alegerilor.

„Nu am făcut înțelegere nici cu Igor Dodon, nici cu Maia Sandu. În general se exagerează de fiecare dată. Am auzit că, uite, am fost influențat de către americani, români și europeni; au auzit că am făcut niște înțelegeri tacite cu Maia Sandu. Nu este adevărat, nu am făcut înțelegeri absolut cu nimeni! Acordul de coaliție care a fost semnat atunci cu PSRM-ul a fost făcut public și vreau să vă asigur că nimic în spatele acestui acord nu mai există, nu există înțelegeri secrete, anexe la acest acord ș.a.m.d. Nu ne-am angajat că vom susține un candidat unic în alegerile prezidențiale, nu avem alte angajamente decât cele pe care le-ați văzut în spațiul public”, a declarat Pavel Filip în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Întrebat ce valoare mai are punctul din acordul cu PSRM în care e stipulat că, după alegerile prezidențiale, PDM-ului i-ar reveni una din funcțiile importante, cea de a ajunge premier sau speaker, Pavel Filip a spus că:

„Da, acolo este stipulat că PDM-ului îi va reveni una din primele funcții. Pe tot acest parcurs am auzit declarațiile președintelui Dodon, care a spus că PD-ul acum nu mai are mandate suficiente ca să asigure această majoritate, de aceea vom ajunge și vom vedea, dar vreau să scot în evidență altceva, nu a fost un punct important pentru Partidul Democrat și noi nu am intrat, de fapt, în această coaliție situativ sau situațional, cum este mai corect. Noi am luat ca atare și cu multă responsabilitate munca pe care au făcut-o exponenții noștri în Guvern și noi ne mândrim, de fapt, de activitatea fiecărui ministru care a fost delegat în acest guvern, pe de altă parte, este adevărat, am avut în această perioadă discuții și cu dna Maia Sandu, la fel nu am făcut nicio înțelegere că, uite, Partidul Democrat să ia vreo decizie sau să facă vreo declarație, am discutat, în general, despre ce s-a întâmplat în primul tur al alegerilor, cum vedem perspectivele după alegerile prezidențiale. Și acolo am spus că punctul meu de vedere, luând în considerare o situație fără precedent pentru Republica Moldova, această criză provocată de pandemie trecută în economie, apoi secetă, lovitura peste agricultori și acum, din punctul meu de vedere, o criză politică ar însemna să pui capacul la toate aceste lucruri neplăcute. De aceea considerăm că trebuie de găsit un numitor comun, și anume Partidul Democrat și din acest motiv a luat această decizie, că noi considerăm că după toată această luptă sau război politic care există acum trebuie să existe o forță politică care ar putea chema la masa de dialog toate formațiunile, cum le spunem noi, autentice, politice care sunt în parlament pentru a discuta pe o platformă largă ce facem în continuare în această criză. Asemenea crize pot fi depășite doar într-o formulă largă”, a explicat Filip.

Amintim că sâmbătă, 7 noiembrie, Pavel Filip a anunțat că „PDM a luat decizia ca, imediat după învestirea în funcție a președintelui ales, să-și retragă reprezentanții săi din Guvern, pentru a oferi acestuia posibilitatea de a construi o colaborare eficientă cu Legislativul și Executivul, în conformitate cu prevederile constituționale”.

Însă, luni, 9 noiembrie, premierul Ion Chicu că cei patru miniștri PDM au fost revocați din funcție.

Deputaţii PDM şi PSRM au semnat la 16 martie 2020 Acordul privind formarea Coaliţiei „Platforma Social-Democrată pentru Moldova” în Parlamentul Republicii Moldova.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *