Cine sunt adjuncţii Laurei Codruţa Kovesi la Parchetul European

Autor: , in Actualitate / Externe / 11 noiembrie, 2020, 19:33

Colegiul Parchetului European a numit, miercuri, 11 noiembrie, doi adjuncţi ai procurorului şef Laura Codruţa Kovesi. Este vorba de italianul Danilo Ceccarelli şi de germanul Andres Ritter, transmite adevărul.ro.

Citește și: Laura Kovesi a depus jurământul. Parchetul European își începe activitatea

Alegerea celor doi adjuncţi este încă un pas important în drumul spre operaţionalizarea Parchetului European (EPPO). Ca urmare a unei propuneri a procurorului şef Laura Codruţa Kӧvesi, cei doi adjuncţi au fost aleşi prin vot secret dintre cei 22 de procurori europeni care, împreună cu procurorul şef european, formează Colegiul Parchetului European. Procurorul şef poate da responsabilităţi specifice celor doi adjuncţi, iar aceştia o pot înlocui în absenţă. Cei doi procurori şefi adjuncţi sunt numiţi pe o perioadă de trei ani.

Sursa citată mai scrie că cei doi adjuncţi ai procurorului şef au o experienţă de câte 25 de ani fiecare. Andres Ritter (56 de ani) a intrat în procuratură în Germania în 1995, iar din 2010 a condus diferite Parchete, între 2013 şi 2020 fiind procuror-şef la Parchetul pentru Criminalitate Economică şi Informatică din Rostock.În 2019, Andres Ritter a fost candidatul Germaniei la funcţia de procuror şef european.

Danilo Ceccarelli (53 de ani) este magistrat italian din 1995 şi are o vastă expertiză ca procuror specializat în fraude financiare, evaziune, corupţie, crimă organizată şi spălare de bani. Între 2013 şi 2018 a fost procuror internaţional în cadrul misiunii EULEX a UE în Kosovo. Din 2018 şi până în iulie 2020 a fost procuror la Milano, la Departamentul pentru fraude financiare transnaţionale, corupţie şi cooperare internaţională.

Printr-un acord comun din 16 octombrie 2019, Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au numit-o pe Laura Codruţa Kovesi drept prima şefă a Parchetului European. Totodată, Consiliul Uniunii Europene, prin decizia din 27 iulie 2020, i-a numit pe primii procurori europeni ai Parchetului European.

Parchetul European este un organ independent al Uniunii însărcinat cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii (de exemplu, fraudă, corupţie sau fraudă transfrontalieră în materie de TVA care depăşeşte 10 milioane de euro). În acest scop, Parchetul European desfăşoară investigaţii, efectuează acte de urmărire penală şi exercită acţiunea publică în faţa instanţelor competente din statele membre.

Parchetul European are sediul la Luxemburg. Actualmente, 22 de state membre participă la această cooperare consolidată: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croaţia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Republica Cehă, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania şi Ţările de Jos.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *