(VIDEO) Microbuze burdușite cu afișe de campanie pentru Dodon, la o editură de stat: „Socialiștii tipăresc ziare mincinoase pe banii statului”

Autor: , in Actualitate / Prezidențiale 2020 / Social / 11 noiembrie, 2020, 14:11 Etichete: , ,

Candidatul susținut de PSRM la alegerile prezidențiale, Igor Dodon, este acuzat că utilizează abuziv resursele statului în campania electorală. Se întâmplă după ce astăzi, 11 noiembrie, două microbuze burdușite cu afișe electorale ale lui Igor Dodon au fost găsite în spatele editurii de stat „Universul”.

În curtea editurii, care se află în spatele Casei Presei, au venit mai multe persoane, printre care reprezentanți ai Partidului Acțiune și Solidaritate precum Igor Grosu și Oazu Nantoi, dar și președintele organizației „Unirea – ODIP” Vlad Bilețchi, care au chemat poliția și au cerut oamenilor legii să constate faptele.

„Am surprins ziarele care se spune că sunt tipărite de către „Tipar Grup” într-un tiraj de 55 de mii exemplare din fondul electoral. De fapt, o editură de stat publică în favoarea unui candidat independent”, a declarat Vlad Bilețchi.

„Socialiștii tipăresc milioane de ziare mincinoase pe banii statului”, denunță reprezentanții PAS, care au filmat scene din curtea editurii. 

Purtătoarea de cuvânt a PAS, Aurica Jardan, relatează că în spatele editurii au fost depistate „două microbuze pline cu materiale electorale ale concurentului Igor Dodon. Microbuzul este arhiplin cu ziarele socialiștilor”.

Deputații de opoziție afirmă că socialiștii ar încerca să mușamalizeze încălcarea, întrucât pe ziarele tipărite nu este indicată Editura Universul, ci SRL „EditTipar Grup”.

Potrivit opoziției, s-ar fi tipărit cel puțin jumătate de milion de astfel de materiale electorale, care-i fac publicitate candidatului la prezidențiale Igor Dodon și promovează falsuri despre contracandidatul acestuia, Maia Sandu.

„Echipa candidatului Igor Dodon a fost prinsă în flagrant cum tipărește ziare de campanie la Editura „Universul”, care aparține 100% statului. Și aceste servicii nu sunt declarate în rapoartele financiare depuse la CEC. Pe de altă parte, aici este o utilizare obraznică a resurselor administrative (resurselor statului) în favoarea lui Igor Dodon”, a scris deputatul PAS Sergiu Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Potrivit deputatului, pentru nedeclararea cheltuielilor la CEC, candidatul Igor Dodon riscă să fie exclus din cursa electorală, iar pentru utilizarea resurselor administrative ale statului, Codul penal prevede pedeapsa de amendă în mărime de la 550 la 850 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita anumite activităţi pe un termen de pînă la 5 ani.

Potrivit deputatului Oazu Nantoi, tirajul masiv de ziare a declarat că ar deține informații că tirajul ar fi de 2 milioane. Mai mult, acesta a mai menționat că „un simpatizant a spus că Poșta Moldovei toată noaptea a încărcat camioane cu aceste ziare, cu un tiraj de 2 milioane, ca poștașii să inunde toată Moldova în ultimele două zile cu ele. Vom verifica oficiile poștale ca să vedem ce se întâmplă în RM. Aici este doar o fărâmă din întregul proces, de utilizare a banilor publici și a resurselor de stat de către un concurent electoral.”

De menționat că editura „UNIVERSUL”  aparține 100% statului.De menționat că editura „Universul” aparține 100% statului.

Solicitați de Cotidianul, reprezentanții staff-ului de campanie a candidatului Igor Dodon, au declarat că pentru informații să contactăm „emițătorii ziarului”, fără a comenta acuzațiile membrilor PAS de utilizare abuzivă a resurselor administrative de către concurentul electoral.

La numărul de telefon indicat pe site-ul editurii nu a răspuns nimeni.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X