Reacția MAI la dezvăluirile unui fost polițist despre intimidările în legătură cu alegerile prezidențiale

Autor: , in Actualitate / Politic / Prezidențiale 2020 / Social / 14 noiembrie, 2020, 17:38

„Secretarul de stat Mariana Grama, în cadrul vizitelor de lucru operaționale și strategice la subdiviziunile MAI, a reiterat sarcinile și competențele stabilite de CEC, în vederea  realizării bunei desfășurări a scrutinului prezidențial și a evitării derogărilor legislative. Până acum, nu a fost probată informația cu referire la implicarea Marianei Grama în activități care contravin statutului de funcționar public”, a reacționat Ministerul Afacerilor Interne la dezvăluirile unui fost polițist, menționând că „dacă se va proba veridicitatea informației, persoanele vor fi sancționate conform legislației în vigoare”.

Într-un comunicat de presă, MAI condamnă acțiunile de denigrare și implicare a instituției în activități cu caracter politic.

„Funcționarul public cu statut special este restricționat de a promova opinii sau preferințe politice. Totodată, utilizarea ilegală a uniformei și identității polițistului în scopuri obscure este pasibilă de sancționare conform indicilor Art. 324 al Codului Contravențional al Republicii Moldova – Uzurparea de calități oficiale.

În această ordine de idei, Serviciul Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) al MAI a inițiat anchetă de serviciu în scopul stabilirii circumstanțelor cu referire la caz conform prevederilor legislației în vigoare. Până acum, a fost stabilit că persoana vizată a activat în organele afacerilor interne (OAI) din anul 2009 până în luna mai curent. Totodată, pe parcursul activității în OAI acesta a figurat într-o cauză penală conform art. 190 al Codului Penal al Republicii Moldova. Adițional, a fost sancționat contravențional de două ori pentru accidentarea automobilului de serviciu și parcarea interzisă în timpul exercitării misiunilor de serviciu și sancționat conform art. 76 (1) pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie și combaterea bolilor epidemice.

Astfel, în speța de referință, dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă amendă de la 18 la 48 unități convenționale.

Astfel, MAI condamnă acțiunile de denaturare și de denigrare a imaginii instituției și funcționarului public cu statut special. Totodată, nu va tolera acțiunile ilegale cu tentă politică menite să perturbe activitatea Poliției Naționale și să pericliteze orânduirea constituțională”, a transmis MAI.

Un fost angajat al MAI, plecat din sistem în vara acestui an, susține că polițiștii ar fi initimidați și presați ca să voteze pentru candidatul Igor Dodon la alegerile prezidențiale de duminică, 15 noiembrie. Mai mult, bărbatul mai declară că secretara de stat Mariana Grama ar fi implicată în acest sens, având mai multe adunări cu polițiștii. De cealaltă parte, Mariana Grama neagă acuzațiile și califică declarațiile acestuia drept campanie electorală pentru un fost pretendent la șefia statului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X