(VIDEO) Usatîi, gata să organizeze o cursă charter pentru a transporta buletine de vot în secțiile de peste hotare. Ce spune legea

Autor: , in Politic / Prezidențiale 2020 / Social / 15 noiembrie, 2020, 18:44 Etichete: , , ,

Liderul „Partidului Nostru” și primarul orașului Bălți, Renato Usatîi, propune organizarea unei curse charter pentru a transporta buletine de vot în secțiile de peste hotare. Politicianul a făcut anunțul în cadrul unui briefing de presă, după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) a admis că o parte din alegătorii din diasporă riscă să nu poată vota, din cauza epuizării buletinelor de vot.

„Consider că trebuie CEC să organizeze buletine de vot pentru diasporă, acolo unde nu se ajunge. Eu am discutat cu juriștii „Partidului Nostru”, am discutat cu cineva de la CEC, mi-au spus că, potrivit legii, nu pot fi mai mult de 5.000 de buletine de vot la o secție de votare”, a spus Usatîi, care a menționat că persoanele cărora le este încălcat dreptul la vot, trebuie să solicite CEC-ului buletine în plus. 

„Cei care mă privesc din Frankfurt, din Munchen, din Irlanda, din Franța și din alte țări sau localități unde este o problemă cu buletinele de vot, eu pot să organizez, în maximum o oră, o rută privată ca să aducem buletine de vot în plus, pentru orice secție de vot din Germania, Franța, Marea Britanie. Este MAEIE, este CEC, dacă ei îmi dau un angajata câte 3-5 mii de buletine de vot pentru fiecare secție de vot de peste hotare, eu mă angajez să organizez avionul privat ca aceste buletine de vot să ajungă în fiecare localitate unde este nevoie de ele”, a declarat liderul „Partidului nostru”.

Edilul de la Bălți a menționat că diaspora a demonstrat un patriotism deosebit și că ceea ce se întâmplă azi este un eveniment istoric pentru Republica Moldova. 

„Să cereți buletine de vot acolo unde ele nu se ajung, ca apoi să dizolvăm acest „bordel corupt”, unde majoritatea deputaților trebuiesc să plece ori la pușcărie, ori la odihnă”, a adăugat el.

Amintim că astăzi CEC a admis că „poate apărea o problemă cu privire la unele secţii de vot din străinătate” și „am putea avea situaţii când să nu ajungă buletine de vot”. În acest sens, CEC a îndemat cetăţenii din diasporă să se îndrepte către alte secţii de votare.

La moment, sunt înregistrate aglomerații la unele secții de votare din străinătate în Belgia, Cehia, Franța, Germania, Irlanda, Italia, România, Federația Rusă, Portugalia, Spania, Regatul Țărilor de Jos, Turcia, Marea Britanie și Israel, a informat vicepreședintele CEC, Vladimir Șarban.

Totodată, Șarban a menționat că potrivit legii, numărul de 5.000 de buletine pentru o secție de votare „sub nicio formă nu poate fi mărit”. Mai mult, vicepreședintele CEC a mai spus că nu pot fi făcute schimburi de buletine între secții de votare: „Buletinele sunt tipărite pentru fiecare secție aparte, pe fiecare din buletine numărul secției de votare. Shimb reciproc de buletine nu este  posibil”.

În acest context, Șarban a îndemnat repetat alegătorii să se îndrepte spre alte secții de votare, în cazul în care riscă să nu-și poată exercita dreptul la vot.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X