(FOTO) 46 de tone de metal uzat, evacuate din clădirea arsă a Filarmonicii. Alte 10 tone urmează a fi scoase mai târziu
Lucrările de demontare a deșeurilor și a materialelor constructive deteriorate din edificiul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” sunt în toi. Până acum, din ambele săli ale clădirii au fost scoase 46 tone de metal, iar alte 10 tone de metal urmează a fi evacuate pe parcurs, până la finalizarea lucrărilor, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI.
Din sala mare a Filarmonicii au fost evacuate materialele deteriorate, dar și metalul în proporție de 50%. Un volum de lucrări în proporție de 60% a fost realizat în sala mică a edificiului.
Conform evaluării efectuate de beneficiar din ambele săli ale clădirii au fost evacuate 46 tone de metal, iar alte 10 tone de metal urmează a fi evacuate pe parcurs, până la finalizarea lucrărilor.

La obiectiv pentru executarea acțiunilor sunt antrenați șapte muncitori cu trei unități de tehnică grea. Pentru gestionarea situației la Filarmonică continuă activitatea Statului Major al IGSU, care pe parcursul demontării materialelor va monitoriza activitatea.

După înlăturarea deșeurilor, experții în domeniu vor evalua starea tehnică a edificiului și se vor expune asupra următoarelor etape. Amintim că lucrările de demontare a materialelor avariate au început pe data de 9 noiembrie 2020.
Potrivit Ministerului Finanțelor, în conturile deschise pentru donații destinate reconstrucției Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, devastată în urma incendiului din data de 24 septembrie 2020, au fost încasate mijloace bănești în sumă totală de 1.468.459,46 lei, dintre care: 1.467.219,55 lei lei și 62,64 euro.
Amintim că la 24 septembrie anul curent, un incendiu puternic a cuprins edificiul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. O suprafață de peste 3.500 de metri pătrați din interiorul clădirii a fost distrusă de flăcări, iar tavanul sălii principale a cedat în primele ore.
În urma incendiului, a cedat acoperișul clădirii Filarmonicii Naționale. Cel puțin 10 echipaje de salvatori și pompieri au fost implicate în operațiunea lichidării incendiului.
Prima ipoteză înaintată de specialiștii IGSU privind cauzele incendiuluiC este defecțiune a echipamentului electric. A două versiune înaintată este scurtcircuit în rețeaua electrică, iar a treia ipoteză este nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de secționare și tăiere a metalului.
Citește și: Incendiul de la Filarmonica Națională: Metalul din clădirea mistuită de flăcări va fi comercializat
Comentarii