(VIDEO) Pavel Filip o felicită pe Maia Sandu pentru victorie și face apel la unitate. Propunerile cu care a venit liderul PD

Autor: , in Actualitate / Politic / Prezidențiale 2020 / 16 noiembrie, 2020, 16:02 Etichete: ,

Deputatul și liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, a făcut primele declarații după anunțarea rezultatelor ale alegerilor prezidențiale. Politicianul a făcut apel la unitate și venit cu un șir de măsuri pentru a scoate Republica Moldova din criza pandemică, economică și politică.

Pavel Filip a ținut să felicite cetățenii care au ieșit masiv la vot, atât în țară cât și peste hotare, pentru a alege viitorul președinte al Republicii Moldova: „Este o lecție bună pentru clasa politică, un semnal că oamenilor le pasă. Ei vor să se implice și vor o schimbare, nu doar la nivel de președinție, dar și la nivel de guvernare”, a spus liderul PD. 

De asemenea, Filip a adresat un mesaj de felicitare Maiei Sandu pentru victoria obținută la alegerile prezidențiale: „Este o responsabilitate enormă pentru echipa dumneaei. Mobilizarea masivă demonstrează și faptul că oamenii au așteptări foarte mari de la președinte și îi dorim, pe această cale, succes în continuare”.

Filip a menționat, în continuare, că țara se confruntă cu o criză fără precedent provocată de pandemie, secetă, instabilitate politică și criză economică și a făcut un apel la unitate.

„Cred că deja conștientizăm cu toții că nu avem timp de pierdut. Singurul mod în care putem depăși această criză, este să ne unim eforturile. Să lăsăm diferențele deoparte și să dăm dovadă de solidaritate națională. Să demonstrăm că ne pasă de cei care au stat ore în șir la coadă ca să voteze”, a spus Filip, care a propus următorii pași:

– Elaborarea unui plan anticriză pe termen scurt, pentru a da un răgaz țării și a stabiliza lucrurile în țară – „Avem nevoie de parcurs care să aducă Republica Moldova pe linia de plutire și să o scoată din criza profundă în care a intrat”.

– Instituirea unui guvern al unității naționale, agreat de toate partidele autentice din Parlament – „Avem nevoie de un consens la acest capitol. O echipă care să ne unească, nu să ne dezbine, care să pună în aplicare acest plan anticriză”.

– Curățarea clasei politice – „Vorbim despre izolarea în Parlament a celor care au tot migrat dintr-un partid în altul, interzicerea traseismului și condamnarea practicilor vicioase în politică. Nu putem mergem la alegeri parlamentare anticipate până nu curățăm definitiv clasa politică”.

– Alegeri anticipate libere și corecte în toamna anului 2021.

Fostul premier al Republicii Moldova a declarat că echipa PD a elaborat un plan anticriză și are deja câteva propuneri, pe care urmează să le discute cu celelalte partide parlamentare.

În opinia liderului PD, prioritățile pe care trebuie să se concentreze conducerea țării sunt următoarele: 1 – lupta împotriva pandemiei, 2 – reformarea justiției, 3 – relansarea economiei și 4 – organizarea unor alegeri libere și corecte anticipate parlamentare.

Sunt priorități pe termen scurt. Toate acestea pot fi realizate, doar dacă ne vom uni eforturile, să nu pierdem timpul în această lună, să discutăm elaborarea unui plan anticriză, formarea unui guvern care să-l realizeze, curățarea clasei politică și, într-un final, organizarea alegerilor anticipate. Pledăm pentru discuții în cadrul unei mese rotunde pe platforma parlamentară, un format care să capete un statut permanent și la care să participe toate partidele autentice parlamentare”, a declarat politicianul, menționând că discuțiile trebuie să fie demarate imediat, având în vedere situația de criză.

Comisia Electorală Centrală a reușit să proceseze toate buletinele de vot în cadrul alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie, iar Maia Sandu s-a impus la o diferență categorică în fața lui Igor Dodon.

Astfel, CEC a declarat valabile 1,633 de milioane de voturi din totalul de 1,65 de milioane eprimate. Pentru Maia Sandu au votat 943.486 de alegători (57,75%), iar Igor Dodon a acumulat 690.139 de sufragii (42,25%). Diferențe dintre cei doi este de peste 250 de mii de voturi, cea mai mare din istoria unui scrutin prezidențial în țara noastră.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *