(VIDEO) Observatorii Biroului OSCE: Procesul electoral s-a desfășurat bine. Campania electorală – agresivă și polarizată în turul II

Autor: , in Actualitate / Prezidențiale 2020 / Social / 16 noiembrie, 2020, 21:07 Etichete: , ,

Campania electorală între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale a fost una negativă, cu o media polarizată, care a diminuat calitatea informației prezentate cetățenilor. Chiar și așa, pe 15 noiembrie, procesul de vot a decurs normal, în ciuda unor aglomerări sau cozi. Acestea sunt constatările preliminare ale observatorilor Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (BIDDO), transmite IPN.

Șefa Misiunii restrânse BIDDO, Corien Jonker, susține că un transfer ordonat al puterii ar ajuta foarte mult ca Moldova să se miște mai departe în mod normal.

Într-o conferință de presă, Corien Jonker a declarat că una dintre constatările monitorizării turului doi al scrutinului prezidențial, perioada de până la ziua votării, este că votanții au avut, în general, de unde alege. Totuși, președintele în exercițiu a continuat retorica care polariza alegătorii și a avut o mediatizare mult mai pozitivă. Consiliul Audiovizualului, responsabil de monitorizarea mass-media, a aplicat sancțiuni în mod disproporționat și cu întârzieri, fapt ce nu asigură o supraveghere eficientă.

În ziua alegerilor, procedura a fost respectată, în ciuda unor aglomerări sau cozi care s-au format la unele secții de votare. Rezultatele oferite în termen a condus la creșterea transparenței.

Corien Jonker a precizat că legislația națională duce lipsă de reguli clare cu privire la desfășurarea turului doi. În ciuda unor recomandări, același lucru e valabil și pentru regulile de finanțare a campaniei. Supravegherea finanțării campaniei este una slabă.

Șefa Misiunii a mai spus că, per general, concurenții electorali au fost în stare să facă campanie în mod liber, însă campania a devenit mai negativă, mai ales înainte de ziua votării în turul doi. Au sunat mesaje care țineau negativ în candidata Maia Sandu, inclusiv prin intermediul pliantelor, spoturi video. Corien Jonker a precizat că o astfel de retorică este inacceptabilă și nu își are loc într-o campanie electorală, și nu doar campanie.

Misiunea va publica un raport final în aproximativ două luni.

Comisia Electorală Centrală a reușit să proceseze toate buletinele de vot în cadrul alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie, iar Maia Sandu s-a impus la o diferență categorică în fața lui Igor Dodon.

Astfel, CEC a declarat valabile 1,633 de milioane de voturi din totalul de 1,65 de milioane exprimate. Pentru Maia Sandu au votat 943.486 de alegători (57,75%), iar Igor Dodon a acumulat 690.139 de sufragii (42,25%). Diferențe dintre cei doi este de peste 250 de mii de voturi, cea mai mare din istoria unui scrutin prezidențial în țara noastră. 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X