(DOC) Comisia de la Veneția a emis, în regim de urgență, un aviz la proiectul de modificarea Constituției privind sistemul judecătoresc

Autor: , in Actualitate / Justiție / 17 noiembrie, 2020, 18:26 Etichete: ,

Comisia de la Veneția au remis un aviz, în regim de urgență, la solicitarea Curții Constituționale, privind proiectul Guvernului de modificare a Constituției în partea ce ține de sistemul judecătoresc. Într-un comunicat al Ministerului de Justiție, se anunță că, în avizul său, Comisia de la Veneția și Directoratul au abordat trei întrebări juridice expuse în contextul proiectului de amendamente constituționale referitoare la Consiliul Superior al Magistraturii, în special ce țin de mandatul profesorilor titulari-membri ai CSM.

Comisia de la Veneția prin Amicus Curiae a reiterat că mandatul profesorilor titulari în exercițiu la data intrării în vigoare a prezentei legi urmează să fie confirmat pentru o perioadă de 6 ani în total, cu votul a trei cincimi din deputații aleși. În circumstanțele specifice din Republica Moldova, modelul confirmării unice cu un nivel înalt de susținere ar putea asigura o bună tranziție către o autoritate cu un mandat cu mai multă independență față de politic în viitor.

Totodată Comisia și Directoratul au accentuat că atâta timp cât se garantează continuitatea exercițiului mandatelor într-o manieră echilibrată și cu o afectare minimă a intereselor care ar putea fi puse în joc în perioada tranziției, proiectul Articolului II (3) nu este disproporționat în sensul că acesta ar putea fi considerat în mod rezonabil pentru atingerea unui echilibru echitabil între două interese conflictuale – securitatea mandatului profesorilor titulari -membri ai CSM și necesitatea de a menține ordinea publică.

Referitor la aspectul ce ține de măsura tranzitorie care interferează cu dreptul la viața privată a profesorilor titulari-membri ai CSM, garantat de Articolul 8 al CEDO, Comisia și Directoratul conchid că eșecul confirmării nu ar avea nici o implicare pentru reputația și integritatea lor. Profesorii titulari – membri ai CSM, care sunt profesori universitari titulari își vor menține carierele lor în calitate de avocați și cadre universitare, iar pozițiile lor de membri ai CSM, oricât de importante și prestigioase acestea ar putea fi în comunitatea juridică și indiferent cum ar putea fi percepute și evaluate de către ei înșiși, nu se referă la sfera principală a activității lor profesionale.

 

Amintim că la 22 septembrie, Curtea Constituțională s-a expus asupra asupra constituționalității amendamentelor care vizează sistemul judecătoresc. Magistrații Înaltei Curți au stabilit că inițiativa de revizuire a Constituției, promovată de Guvern, încalcă mai multe prevederi constituționale, iar proiectul de lege nu respectă condițiile de revizuire a Constituției și nu poate fi înaintat spre examinare Parlamentului.

Ca răspuns, Fadei Nagacevschi a criticat dur Curtea Constituțională. În opinia ministrului Justiției, judecătorii Curții Constituționale blochează astfel Republica Moldova „și ar putea să o arunce într-o zonă gri în care partenerii externi, inclusiv Fondul Monetar Internațional, îi vor întoarce spatele”.

Ulterior, la sfârșitul lunii octombrie, Biroul Comisiei de la Veneția a acceptat, în procedură urgentă, solicitarea Guvernului Republicii Moldova privind emiterea unui Amicus Curiae asupra amendamentelor la Constituție care vizează sistemul judecătoresc.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X