Maia Sandu: Trupele rusești din stânga Nistrului trebuiesc retrase complet. Reacția Dumei de Stat
Președinta aleasă a Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că speră la soluționarea conflictului transnistrean și a menționat că formula potrivită pentru această realizare trebuie să includă și retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul moldovean din stânga Nistrului. La rândul lor, reprezentanții Dumei de Stat din Federația Rusă susțin că acest lucru este imposibil, întrucât ar duce la dezghețarea conflictului.
Maia Sandu, a declarat în cadrul unui interviu pentru publicația ucraineană „Evropeiskaia Pravda”, că speră la identificarea unei soluții geopolitice de reunificare a Republicii Moldova cu regiunea din stânga Nistrului, controlată de autoritățile neconstituționale de la Tiraspol începând din 1992. „În orice caz, conflictul trebuie să fie soluționat în mod pașnic. Trebuie să fie o soluție care să convină întregii Moldove. Sunt convinsă că trebuie să fie un plan de acțiune dezvoltat în Moldova, agreat cu toate forțele politice și cu societatea”, a declarat Maia Sandu.
În acest context, Sandu a spus că este convinsă că se va indentifica o formulă pentru rezolvarea conflictului, care „ar trebui să includă retragerea completă a trupelor rusești de pe teritoriul Moldovei”. „Am vorbit întotdeauna despre acest lucru și vom vorbi despre el în continuare”, a conchis ea.
De asemenea, Maia Sandu s-a pronunțat împotriva federalizării Republicii Moldova, despre care vorbea anterior președintele în exercițiu, Igor Dodon: „Nu susțin opțiunile pe care le-au propus Dodon și partidul său. Pentru că, deși nu au oferit propuneri clare, au vorbit despre federalizare”, a spus ea.
Cu o reacție la declarațiile Maiei Sandu a venit Elena Panina, membră a comitetului pentru afaceri externe din cadrul Dumei de Stat.
În opinia sa, Tiraspolul nu va accepta niciodată declarațiile președintelui ales al Republicii Moldova cu privire la necesitatea retragerii forțelor de menținere a păcii rusești din Transnistria, deoarece acest lucru ar duce la „dezghețarea” conflictului, a declarat Panina într-un comentariu pentru Ria Novosti.
„Sandu dorește ca „pacificatorii” ruși să plece, și, în același timp, respinge scenariul federalizării, care ar putea contribui la asigurarea unui echilibru de interese și a păcii pe termen lung. Ce se oferă în schimb locuitorilor din Transnistria? De fapt – o revenire la situația din 1992, când a izbucnit un conflict sângeros care a dus la moartea a mii de oameni. Există perspectiva „dezghețării” urmată de intrarea în „faza fierbinte”, indiferent de ceea ce spune Sandu despre dorința ei de a rezolva problema în mod pașnic”, a remarcat Panina.
În viziunea deputatei ruse, este evident că „acest scenariu nu va fi niciodată acceptat la Tiraspol”.
„Problema transnistreană ar fi putut fi rezolvată în urmă cu 17 ani, când Rusia a propus „memorandumul Kozak”. Acest proiect a fost respins sub presiunea SUA. Rămâne doar să regretăm că declarațiile actuale ale lui Sandu par să fi fost scrise sub dictarea prompterului american”, a mai adăugat Panina.
Comentarii