Ala Nemerenco acuză autoritățile că ascund numărul cazurilor de COVID-19. Ce spun reprezentanții Ministerului Sănătății

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / 22 noiembrie, 2020, 16:28

Cifrele zilnice cu privire la situația epidemiologică prezentate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nu corespund adevărului și sunt mult mai mici decât cele reale. Cel puțin asta afirmă fostul ministru al Sănătății, Ala Nemerenco, care declară că autoritățile în loc să facă ceva cu adevărat util, ascund realitatea foarte gravă din țara noastră. Consilierul în comunicare al ministrului Sănătății, Cristina Stratulat, a declarat că instituția nu comentează aceste acuzații. 

Într-o postare făcută pe pagina sa de pe o rețea de socializare, Ala Nemerenco a scris că aproape jumătate dintre testele primare cu privire la noul coronavirus sunt pozitive.

„Procentul testelor pozitive din cele primare rămâne a fi unul foarte înalt. Azi 42%, ieri – 45%. Și tot așa”, a punctat fostul ministru al Sănătății.

Însă autoritățile se eschivează de la testarea tuturor persoanelor, care au simptome de COVID-19, astfel datele cu privire la situația epidemiologică sunt mai mici decât cele raportate.

„Dacă am face un mic efort și am testa măcar într-o zi toți bolnavii care acuza simptome și sistemul medical îi rejectează, toți membrii familiei celui bolnav care nici pe departe nu stau în carantină, ci vântură virușii prin oras, toți contacții direcți care au măcar un singur simptom, am putea ajunge la o necesitate de vreo 20-30 mii teste. Aceasta ar însemna circa 10.000 – 12.000 cazuri noi de covid. Într-o singură zi. Și ar duce la colapsul sistemului tot într-o zi. Și depășirea tuturor țărilor în clasamentul antirating. De aceea o să se patineze luni întregi cu aceste +/- 3 mii teste în zi. Și nimic mai mult. În loc să facă ceva cu adevărat util, vor tot masca realitatea foarte gravă de la noi. Cercul se strânge tot mai tare”, a mai scris Ala Nemerenco.

Datele ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale arată că ieri au fost depistate 1306 de cazuri noi de COVID-19.

Astfel bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 96 689 de cazuri în Republica Moldova.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *