CNPF cere crearea unei celule de criză în privința „Moldasig”: „Comisia este în imposibilitate de a aplica legea”

Autor: , in Actualitate / Economic / Justiție / 23 noiembrie, 2020, 18:59 Etichete: , , ,

Comisia Națională a Pieței Financiare anunță luni, 23 noiembrie, că nu poate aplica legea în cazul companiei de asigurări „Moldasig” SA și că este împiedicată fizic să-și exercite prerogativele în administrarea specială a companiei. Astfel, a cerut autorităților crearea unei celule de criză și a venit cu mai multe clarificări de fond privind ultimele evenimente legate de compania de asigurări. 

Într-un comunicat de presă, CNPF a precizat că „cetățeanul Veaceslav Platon nu a figurat și nu figurează cu statut de „acționar” în actuala („MOLDASIG” SA) și fostele companii de asigurări „ASITO” SA și „ALLIANCE INSURANCE GROUP”, prin urmare „pretențiile” acestuia sunt lipsite de temei juridic”. 

Reprezentanții CNPF au precizat, de asemenea, că administrarea specială instituită de către CNPF în iulie 2019 asupra „MOLDASIG” SA, precum și organele de conducere ulterioare ale entității în cauză au reușit în scurt timp să ordoneze și să gestioneze în mod corect și responsabil activitățile operaționale, să returneze banii și să-și restabilească poziția financiară, potrivit deciziei foștilor administratori.

Prin urmare, au fost sesizate Procuratura Generală, Procuratura Anticorupție și Consiliul Superior al Magistraturii, însă examinarea cererilor depuse de către managementul entității în semestrul doi 2019 către instanțele judecătorești a fost permanent zădărnicită, iar până în prezent dosarul nu a fost examinat în fond.

În acest context, Comisia Națională a Pieței Financiare și-a reiterat opțiunea expusă pe parcurs vizavi de cazul „Moldasig” SA”, respectiv contează mult pe reacția autorităților statului și instituțiilor de resort, constituirea unei celule de criză în acest sens fiind imperios necesară.

În comunicatul CNPF se subliniază faptul că începând cu ziua de vineri, 20 noiembrie anul curent, Comisia este împiedicată fizic să-și exercite prerogativele în administrarea specială a „MOLDASIG” SA, autoritatea de supraveghere nebancară, astfel, fiind în imposibilitate de a aplica legea.

De menționat că vineri, la data de 20 noiembrie, Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a anunțat că preia administrarea companiei de asigurări Moldasig. Ulterior, CNPF a numit un nou manager interimar. Însă, când reprezentanții CNPF au încercat să intre în sediul Moldasig, angajații unei companii private de securitate le-au interzis accesul. 

Situația a fost calificată de CNPF drept „o amenințare la adresa securității naționale”, care a menționat că „următoarea țintă vor fi băncile”.

Totul a pornit după ce deputatul PAS Dumitru Alaiba a scris un denunț la Procuratura Generală, afirmând că „Moldasig” SA a fost supusă unui atac raider. Veaceslav Platon a reacționat la demersul deputatului, spunând că Moldasig a fost prădată de Vladimir Plahotniuc, care „a furat mai întâi compania de la investitori”.

Anterior, Veaceslav Platon a declarat într-un interviu pentru Unimedia că decizia CNPF de a prelua administrarea companiei de asigurări este ilegală și vine ca răspuns la intenția acționarilor de a recupera o datorie de 40 de milioane de lei de la Avia Invest, concesionara Aeroportului Chișinău.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X