Belarus: Acțiune de solidaritate a medicilor și jurnaliștilor din Minsk, în sprijinul colegilor reținuți de KGB

Autor: , in Externe / 25 noiembrie, 2020, 11:35 Etichete: , , ,

După ce un medic și un jurnalist din Minsk, care au făcut publice informațiile despre decesul unui protestatar bătut de forțele de securitate, au fost reținuți, colegii de breaslă au organizat acțiuni de protest în sprijinul acestora. Pe holul spitalului de urgență din Minsk, dar și în redacția portalului Tut.by, angajații s-au aliniat cu fețele la perete, ținând în mâini foi pe care scria „zero promile” – rezultatul testului la alcool a protestatarului ucis de forțele de securitate. 

Marți, 24 noiembrie, medicii Spitalului Clinic de Urgență din Minsk, au desfășurat o acțiune de solidaritate în sprijinul unui medic care a fost reținut pentru „divulgarea secretului medical”.

Este vorba despre Artem Sorokin, care a declarat portalului Tut.by despre rezultatele examinării medico-legale a unui protestatar decedat, pe nume Roman Bondarenko. Comitetul de investigații din Belarus susține că Bondarenko era beat în timpul reținerii, medicul, însă, a declarat că în sângele acestuia nu a fost depistat alcool.

Pe numele doctorului, dar și a jurnalistului portalului Tut.by, care au făcut publică informația despre protestatarul decedat, a fost deschis câte un dosar penal în baza infracțiunii de dezvăluire a secretului medical. Procuratura Generală din Belarus a confirmat informația că „suspecții” (un medic și un jurnalist) au fost reținuți.

Prin urmare, medicii spitalului de urgență s-au aliniat cu fața către perete cu mâinile ridicate, ținând foi de hârtie cu textul „0 ‰” (n.red. zero promile de alcool).

La scurt timp, jurnaliștii portalului Tut.by s-au alăturat medicilor de la spitalul de urgență din Minsk.

„Jurnalista Tut.by, Katerina Borisevici, și un medic al spitalului de urgență se află în centrul de detenție preventivă al KGB de cinci zile. Aceștia sunt suspectați în conformitate cu Art. 178, al. 3 din codul penal al Belarus – „dezvăluirea secretelor medicale, care a dus la consecințe grave”. Totul după ce Tut.by a publicat actul medical care arăta faptul că în sângele protestatarului Roman Bondarcenko nu a fost găsit alcool. Comitetul de anchetă și Alexandr Lukașenko au declarat că Roman era beat. În același timp, nicio persoană, din cele care l-au bătut pe Roman Bondarenko nu a fost reținută, ba mai mult, nici măcar nu a fost inițiat un dosar penal”, scrie Tut.by.

Roman Bondarenko a murit la data de 12 noiembrie, după ce a fost bătut în timpul unui conflict între mascați și protestatari. Bondarenko înmormântat pe 20 noiembrie, iar la ceremonie au participat peste 5 mii de oameni.

 

La data de 6 noiembrie, țările Uniunii Europene au impus sancțiuni împotriva lui Aleksandr Lukașenko, care se consideră președintele Belarusului, dar și împotriva altor 14 oficiali din Belarus.

După moartea suspectă a lui Roman Bondarenko, Uniunea Europeană a amenințat Belarusul cu noi sancțiuni.

Protestele în Belarus, care au început la data de 9 august 2020 când s-au petrecut alegerile prezidențiale, nu au încetat nici astăzi. 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X