(DOC) Socialiștii vor reducerea conținutului în limba română la TV și revenirea la canalele rusești. Modificările propuse la Codul Audiovizualului

Autor: , in Actualitate / Politic / Social / 25 noiembrie, 2020, 17:43

După ce au înaintat un proiect de lege prin care au cerut oferirea unui statut special limbii ruse în Republica Moldova, cei trei deputați socialiști Bogdat Țîrdea, Vasile Bolea și Adrian Lebedinschi au venit cu o altă inițiativă legislativă. De această dată, aceștia propun modificări importante la Codul Audiovizualului, printre care revenirea la retransmiterea programelor TV ruse, dar și reducerea considerabilă a proporției de programe audiovizuale în limba română.

Printre modificările propuse de socialiști la Codul Audiovizualului, se numără scăderea proporției de programe audiovizuale locale în limba română până la „cel puțin 60%”, în loc „de cel puţin 80%” așa cum este obligatoriu în prezent.

Proiectul prevede modificarea alineatului 4 din articolul 17 privind Protejarea spaţiului audiovizual naţional. În redacția actuală acesta permite instituțiilor media transmisiunea programelor de televiziune şi de radio cu conţinut informativ, informativ-analitic, militar şi politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, în SUA şi Canada, precum şi în statele care au ratificat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Socialiști propun, însă, ca furnizorii și distribuitorii de servicii media să revină la dreptul de a include în oferta de servicii a programelor de televiziune și radio cu conținut militar, locale sau cele achiziționate din terțe state care corespund prevederilor Concepției și Strategiei securității informaționale a Republicii Moldova, „în vederea protejării spațiului audiovizual național și asigurării securității informaționale”. 

În cazul în care Parlamentul va vota redacția propusă de socialiști, programele din Federația Rusă vor putea fi retransmise în Republica Moldova. 

De asemenea, membrii PSRM vor reducerea timpului zilnic de emisie a instituțiilor media naționale, după cum urmează:

– de la 8 ore, la 6 ore pentru furnizorii publici regionali de servicii media;

– de la 4 ore, la 3 ore pentru furnizorii privaţi regionali de servicii media;

– de la 2 ore, la 1 oră pentru furnizorii privaţi locali de servicii media.

Totodată, deputații socialiști s-au referit în proiectul de lege la articolul 9 din legea Codului serviciilor media audiovizuale, ce vizează protecția confidențialității surselor de informare și includ noi alineate cu circumstanțe în care acestea ar putea fi dezvăluite.

Aceștia au inclus alineatul (3) ce conține date de natură să identifice sursele de informație, (4) confidențialitatea surselor obligă la asumarea răspunderii pentru corectitudiea informațiilor furnizate și (5) dezvăluirea unei surse de informare poate fi dispusă de instanța de judecată în cazul când aceste lucru devine necesar pentru apărarea securității naționale sau a ordinii publice.

„Adoptarea modificărilor și completărilor propuse va permite o activitate transparență și echilibrată a furnizorilor de servicii audiovizuale și autorității de reglementare. Totodată, aceștia spun că operarea unor modificări și completări intervin, inclusiv ca urmare a propunerilor parvenite din partea radiodifuzorilor și a distribuitorilor de servicii media audiovizuale”, susțin autorii proiectului de lege. 

Amintim că la data de 10 februarie 1918 a intrat în vigoare legea privind modificarea Codului Audiovizualului, care prevede interzicerea propagandei rusești la radio și TV în Moldova. 

Citește și: Țîrdea și Bolea vor să oblige funcționarii să ofere informații în limba rusă; Au înregistrat un proiect în Parlament

Astfel, în Codul audiovizualului au fost incluse noi norme prin care se asigură protecția persoanelor, societății și a statului de eventuale tentative de dezinformare sau de informare manipulatoare din exterior și neadmiterii provocărilor cu caracter mediatic îndreptate împotriva R. Moldova. La fel, a fost prevăzută transmisia programelor de televiziune și radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. 

Reamintim că, proiectul de lege privind interzicerea propagandei a fost respins de două ori de către președintele Igor Dodon, chiar dacă el era obligat să îl semneze după ce deputații și-au menținut votul. Pentru refuzul premeditat de a-și exercita atribuțiile prevăzute de lege, Curtea Constituțională l-a suspendat temporar pe Igor Dodon.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X