În perioada stării de urgență în sănătate publică, declarate la nivel național sau local, Guvernul ar putea reglementa prețurile/tarifele la serviciile de diagnostic de laborator al infecției cu SARS-CoV-2 și la serviciile de imunizare (vaccinare). Comisia protecție socială, sănătate și familie a examinat proiectul în cadrul ședinței de miercuri, 25 noiembrie. Proiectul urmează a fi dezbătut în plenul Parlamentului.

Autorii inițiativei argumentează că, în prezent, accesul la diagnosticul de laborator pentru depistarea virusului SARS-CoV-2 este limitat de mai mulți factori obiectivi, printre care costul suportat de cetățeni pentru efectuarea testului.

„În condițiile actuale de supraîncărcare a sistemului public de sănătate, alternativa oferită de sectorul privat urmează să fie una reglementată și accesibilă pacienților”, se arată în nota informativă la proiectul de lege, fiind menționat faptul că prețul unei testări constituie 800 de lei.

Autorii propun ca statul să reglementeze și formarea prețurilor la serviciile de vaccinare, care pot fi accesate de către cetățeni în afara programului național de imunizare.

Proiectul pentru modificarea Legii cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică și modificarea unor acte normative a fost elaborat de un grup de deputați ai fracțiunii Partidului Democrat din Moldova. Acesta urmează a fi dezbătut în plenul Parlamentului.

În Republica Moldova, bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 99.633 cazuri. Din numărul total, 82.335 persoane au fost tratate de COVID-19, iar 2.188 au decedat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here