Maia Sandu a prezentat în detalii principalele priorități, după ce va fi învestită în funcție (VIDEO)

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Politic / 25 noiembrie, 2020, 12:07

Președinte aleasă, Maia Sandu, a anunțat principalele priorități după ce va prelua mandatul după 24 decembrie. De asemenea, a îndemnat oamenii să respecte măsurile epidemiologice și să amâne sărbătorile: „Situația este urâtă, dar trebuie să o depășim”.

„Dragi cetățeni, vă rog să aveți grijă de dumneavoastră și de familiile d-stră. Știu că am obosit cu și această situație creată de pandemie este tot mai apăsătoare, dar răul cel mare încă nu a trecut. Este important să fim atenți în continuare, să ne protejăm și să fim solidari cu cei mai vulnerabili decât noi. De responsabilitatea noastră depinde viața noastră și a celor din jur. Vă rog să purtăm masca de dragul tuturor. Vă rog să amânați petrecerile și alte evenimente pentru mai târziu (…) Doar în așa putem sa depășim această perioadă dificilă, doar prin bunătate și responsabilitate putem depăși această situație grea. În aceste zile ne confruntăm cu ft multe probleme. Situația este urâtă si proastă în cam toate domeniile”, a declarat Maia Sandu.

Președinte aleasă a menționat că ne aflăm într-o criză sanitară și economică foarte mare, iar țara a fost izolată pe plan internațional din cauza autorităților.

„Oamenii au fost privați de ajutoare, iar fărădelegile continuă. Nu vom putea rezolva toate problemele într-o singură zi, printr-o minune, dar putem și trebuie să întreprindem acțiuni zi de zi, pas cu pas, așa încât oamenii să simtă îmbunătățirea situației. Exact asta îmi propun să fac din prima zi de mandat”, a precizat Maia Sandu.

Președinta aleasă a anunțat care sunt prioritățile ei pentru perioada imediat următoare:

1. O politică externă poztivă și benefică cetățenilor R. Moldova pentru a scoate țara din izolare internațională;

„Deja, în mai puțin de două săptămâni am scos politica noastră externă din comă. În perioada campaniei electorale am pledat pentru o politică externă pozitivă, deschisă și activă în care R. Moldova să se comporte cu demnitate în plan internațional, iar țara noastră să fie tratată cu respect, așa cum merită cetățenii țării noastre. Am început să refacem relațiile cu România și cu Ucraina. Chiar luni, după alegeri, am avut convorbiri telefonice cu președintele Iohannis și cu președintele Zelenski. Am primit felicitări și asigurări de susținere din partea țărilor europene și conducerii instituțiilor UE. Am primit felicitări din partea Rusia, SUA, China și multe alte țări, dar și organizații regionale și internaționale. Această deschidere ne oferă noi oportunități pe plan internațional. Vreau să avem o politică externă care să ne aducă beneficii concrete. Vreau să trasnformăm Moldova într-un stat european și să avem relații foarte bune, respectuoase și demne cu toți partenenrii externi. În primele săptămâni după învestire, vom organizat vizita președintelui României și o întrevedere cu președintele Ucrainei. În perioada imediat următoare, mă voi concentra pe obținerea ajutorului pentru depășirea crizei sanitare și a celei economice”, a menționat Maia Sandu.

2. Se va asigura că bugetul stabilit pentru anul 2021 va dispune de resurse sufieciente pentru sistemul medical, economie și oamenii care s-au pomenit într-o situație foarte grea;

„Situația pandemică a devenit foarte critică. Îmbolnăvirile și decesele nu contenesc să crească. Sistemul de sănătate este extenuat, iar spitalele sunt arhipline. Solicit Guvernului ca la pregătirea bugetului 2021 pentru sănătate să includă o asigurare mai bună a sistemului sanitar, cu toate cele necesare, atât pentru tratarea pacienților cu COVID-19, cât și pentru alte programe care în 2020 au rămas fără atenție sub presiunea pandemică. De asemenea, cer autorităților ca tratamentul la domiciliu pentru bolnavii de coronavirus să fie gratuit, din contul asigurărilor medicale obligatorii,dar și să organizeze cât mai urgent punerea în circuit pentru tratarea cazurilor de infecție COVID cele 240 paturi din spitalul Vorniceni”, a solicitat președinta aleasă.

„Și sectorul economic trece printr-o perioadă foarte complicată. Solicit ca politica fiscală și bugetul de stat pentru anul 2021 să includă ajutor real, nu doar declarat pentru agenții economici. În primul rând, trebuie să ne asigurăm că ajutăm agenții economici mici și mijlocii să nu falimenteze și să mențină locurile de muncă pentru oameni. În acest sens, deputații PAS în Parlament vor propune câteva măsuri:

– Posibilitatea ca agenții economici să poată încheia planuri de restructurare a plăților la stat fără incasso și penalități;
– Scutirea timp de 1 an de impozitele salariale pentru reangajarea oamenilor care au fost disponibilizați.
– Taxa zero pentru profitul reinvestit;

Insistăm pe măsurile propuse anterior în suportul agenților economici, inclusiv extinderea Fondului de garantare a creditelor și compensarea salariilor angajaților pentru restricțiile impuse anterior. De asemenea, cer Guvernului simplificarea mecanismelor administrative de accesare a ajutorului din partea statului, astfel ca măsurile de suport să nu rămână doar pe hârtie.

Bugetul pentru 2021 trebuie să includă resurse și pentru compensarea pierderilor suferite de gospodăriile agricole din cauza secetei. Și, foarte important, în buget trebuie să se includă resurse pentru ajutorarea oamenilor care și-au pierdut veniturile din cauza crizei și care nu au economii sau alte surse de existență”, a explicat ea.

3. Justiție corectă, acțiuni ferme pentru combaterea corupției.

„Am spus de multe ori că corupția este un pericol pentru securitatea națională. Lupta împotriva corupției și reforma justiției este cel mai important lucru în planul meu imediat. În acest sens, voi aproba o nouă componență a Consiliului Suprem de Securitate și voi reseta modul de organizare și funcționare a instituției. Cele mai răsunătoare dosare (Furtul miliardului, Laundromat, Concesionarea Aeroportului, cazul Bahamas) vor fi primele subiecte puse în discuție în cadrul Consiliului de Securitate. La nivelul instituției prezidențiale voi crea un mecanism de verificare a tuturor propunerilor venite de la Consiliul Superior al Magistraturii vizând numirea sau promovarea în funcție a judecătorilor, astfel încât nicio persoană cu probleme de integritate care a emis decizii dubioase să nu poată fi numită sau promovată în funcție. Același mecanism va fi valabil pentru alte numiri în funcții de care se face responsabil președintele. Voi insista pe evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, astfel, voi veni cu un proiecte de lege în termeni cât mai restrânși. Cei care se fac vinovați de finanțarea ilegală a partidelor și campaniilor trebuie sancționați și voi veni cu propuneri legislative de modificare a cadrului normativ pentru înăsprirea pedepselor pentru aceste încălcări. Finanțarea campaniilor din pungi cu bani fie din interiorul țării, fie din exterior trebuie sancționată dur”, a enunțat Maia Sandu.

De asemenea, Maia Sandu a punctat că pentru exercitarea eficientă a atribuțiilor sale constituționale, șeful statului dispune și de anumite pârghii.

„Instituțiile statului aflate în coordonarea președintelui țării sunt deosebit de importante și nu trebuie să fie parte a unor târguri politice sau să-și schimbe subordonarea în funcție de mofturile cuiva. Le amintesc celor care pun la cale scoaterea unor instituții din coordonarea președintelui că la aceste alegeri au votat 1.650.131 de oameni. Acești oameni au mers la vot deoarece cred în puterea președintelui de a schimba lucrurile. Vă recomand insistent să nu încercați răbdarea acestor oameni. Să nu vă bateți joc de votul lor, să nu veniți cu inițiative neconstituționale și periculoase, altfel, veți simți pe pielea proprie supărarea oamenilor”, a conchis Maia Sandu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X