Comisia Europeană, în numele UE, a efectuat astăzi, 25 noiembrie, plăți în cadrul programelor sale de asistență macrofinanciară destinate pentru trei țări, inclusiv Republica Moldova. Țara noastră va beneficia de prima tranșă în sumă de 50 de milioane de euro, bani ce provin în totalitate din pachetul AMF de urgență de 3 miliarde de euro.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Comisia Europeană a efectuat astăzi plăți în cadrul programelor sale de asistență macrofinanciară destinate Georgiei, Iordaniei și R. Moldova.

Plățile acordate Georgiei în valoare de 100 de milioane de euro și Iordaniei în valoare de 250 de milioane de euro provin parțial din pachetul de asistență macrofinanciară (AMF) de urgență de 3 miliarde de euro pentru zece parteneri de extindere și vecinătate, care își propune să ofere suport în atenuarea impactului economic provocat de pandemia COVID-19 și parțial din operațiunile aprobate în aprilie 2018 (pentru Georgia) și ianuarie 2020 (pentru Iordania).

Debursarea în valoare de 50 de milioane de euro destinată Moldovei provine în totalitate din pachetul AMF de urgență de 3 miliarde de euro. 

Plățile aferente programelor AMF de urgență sunt în conformitate cu prevederile din acordul și ratificarea Memorandumurilor de înțelegere din ultimele luni.

„Plățile pentru alte tranșe vor fi condiționate de îndeplinirea condițiilor de politică stabilite în aceste documente. Implementarea continuă și rapidă a programelor este o demonstrație importantă a solidarității UE cu aceste țări într-un moment de criză fără precedent”, se menționează în comunicat.

Amintim că în data de 11 august, Comisia Europeană, în numele UE, a coordonat cu opt parteneri Memorandumuri de Înțelegere privind programele de asistență macrofinanciară (AMF). Acordurile fac parte din pachetul AMF de 3 miliarde de euro pentru partenerii de extindere și de vecinătate, menit să-i ajute pentru reducerea efectelor recesiunii economice provocată de pandemia de coronavirus.

Pentru R. Moldova, condițiile de politici pentru programul AMF de 100 milioane de euro se referă la consolidarea managementului finanțelor publice, buna guvernare și lupta împotriva corupției și îmbunătățirea mediului de afaceri.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here