(DOC) Comisia de anchetă pentru investigarea „Laudromatului”, constituită de Parlament. Cine sunt membrii
Parlamentul a constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la „spălătoria” banilor murdari în proporții deosebit de mare prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova. Deputații au aprobat, în ședința plenară de astăzi, un proiect de hotărâre în acest sens.
Potrivit proiectului, Comisia de anchetă va antrena în activitatea sa toate autorităţile statului responsabile și va audia părţile şi persoanele implicate. În termen de 120 de zile, va prezenta Parlamentului, raportul cu privire la elucidarea circumstanțelor de fapt şi de drept privind spălarea banilor murdari în proporție deosebit de mare prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova, începând cu anul 2010.
Din Comisie vor face parte deputați de la toate fracțiunile parlamentare:
Inga Grigoriu (Platforma DA) – președinta Comisiei;
Alexandr Suhodolski (PSRM) – vicepreședinte al Comisiei;
Dumitru Alaiba (PAS) – secretarul Comisiei;
Bogdan Țîrdea (PSRM), Ludmila Guzun (PD), Denis Ulanov (ȘOR) și Vladimir Cebotari (Pro Moldova) – membri.
„Сomisia nu va substitui organele de anchetă, ci va fi împuternicită să consolideze eforturile tuturor instituțiilor statului pentru elucidarea circumstanțelor ”landromatului”, acțiuni care urmează să aducă rezultate concrete pentru identificarea celor vinovați, tragerea lor la răspundere, cât și purificarea instituțiilor de stat de persoanele care au fost implicate direct sau indirect în schema respectivă”, a menționat deputata Inga Grigoriu, în prezentarea proiectului.
Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați ai Fracțiunii Platforma DA.
Deputata Inga Grigoriu a declarat că, pe parcursul anilor 2010 și 2014, organizații criminale, oameni de afaceri din domeniul imobiliar și din sectorul bancar din Federația Rusă, au transferat peste 20 de miliarde de dolari din fonduri murdare, prin complexul de spălătorie, format din zeci de companii offshore, bănci și agenți proxy. Aceasta a precizat că în ,,spălătoria rusească” au fost implicați peste 20 de judecători de la 15 instanțe de judecată din Republica Moldova.
Comentarii