Igor Dodon: PSRM este gata să susțină un guvern propus de Maia Sandu. Nu trebuie de pierdut timpul

Autor: , in Actualitate / Politic / 27 noiembrie, 2020, 14:32 Etichete: , , ,

Președintele în exercițiu al Republicii Moldova, Igor Dodon, anunță că PSRM este gata să susțină un Guvern propus de președinta aleasă Maia Sandu și că nu-i va crea blocaje în cazul în care actualul executiv va fi demis. Oficialul a declarat vineri, 27 noiembrie, că poate merge la dialog, „în cazul în care dânsa este gata într-adevăr să își asume responsabilitatea pentru soarta țării și a cetățenilor și crede că poate gestiona criza mai bine decât actualul guvern.”

Eu nu voi crea niciun fel de blocaje în activitatea noului președinte ales. Sunt gata dacă va fi necesar să acord suportul. Așa că doamna Maia Sandu dacă aveți nevoie de ceva, poftim, sunt disponibil. Nici un fel de blocaje nu vor fi. Intrați în funcție, asigurați-vă mandatul, nu uitați de angajamentele față de oameni. Dar eu voi fi foarte critic atunci când se va merge împotriva unor valori și când se va încălca Constituția”, a spus Igor Dodon.

Șeful statului în funcție a ținut să sublinieze faptul că socialiștii nu se țin cu orice preț de guvernare, mai ales că nu au o majoritate parlamentară: „Doamna președinte Maia Sandu are acum posibilitatea să-și formeze orice coaliție dorește, fie pentru a guverna țara, fie pentru a provoca alegeri anticipate. Totul acum depinde de capacitățile de negociere ale dumneaei”.

În acest context, demnitarul a spus că Maia Sandu poate forma o proprie coaliție de guvernare și să identifice un alt prim-ministru, care să preia responsabilitățile Guvernului.

„Ca să fie și mai clar, PSRM este gata să susțină un guvern propus de doamna Maia Sandu, în cazul în care dânsa este gata într-adevăr să își asume responsabilitatea pentru soarta țării și a cetățenilor și crede că poate gestiona criza mai bine decât actualul guvern. Ca urmare, nu trebuie pierdut timpul până la instalarea de jure în funcția de președinte, fiindcă doamna Maia Sandu și PAS își pot asuma chiar acum responsabilitatea pentru conducerea țării, așa cum au anunțat că doresc”, a declarat Dodon, care a îndemnat-o pe președinta aleasă să înceapă cât mai curând procesul de negociere cu fracțiunile parlamentare, să formeze o majoritate în formula care îi convine, să creeze un nou Guvern sau să provoace alegerile parlamentare anticipate și să-și realizeze programul electoral.

 Anterior, premierul Ion Chicu a declarat că actualul Parlament ar trebui dizolvat și că el va „face tot posibilul” ca asta să se întâmple

Amintim că Maia Sandu a câştigat alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, în cel de-al doilea tur care s-a desfășurat la data de 15 noiembrie 2020.

CEC a declarat valabile 1.633.621 de voturi din totalul de 1,65 de milioane exprimate. Pentru Maia Sandu au votat 943.006 de alegători (57,72%), iar Igor Dodon a acumulat 690.615 de sufragii (42,28%). Diferențe dintre cei doi este de peste 250 de mii de voturi, cea mai mare din istoria unui scrutin prezidențial în țara noastră.

Citește și: Voronin îi solicită Maiei Sandu să dizolve Parlamentul și anunță în ce privințe o vor sprijini comuniștii

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X