(VIDEO) Ședința Parlamentului s-a încheiat brusc, din lipsă de cvorum. Care sunt proiectele aprobate

Autor: , in Actualitate / Politic / 27 noiembrie, 2020, 17:40

Ședința Parlamentului continuă. Deputații se întrunesc în ședință plenară pentru a examina subiectele rămase de pe ordinea de zi, printre care audierea ministrului Agriculturii cu privire la situația dificilă în agricultură, dar și audierea conducerii Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) în legătură cu situația de la Moldasig S.A. 

17:28. Ședința Paelamentului s-a încheiat, din lipsă de cvorum. În sală au fost numărați 49 de deputați prezenți, din numărul minim necesar de 51.

17:19. După aproape o oră de replici acide și contradicții între parlamentari, inițiativa de formare a Comisiei ce ar investiga pretinsa preluare a conducerii MOLDASIG de către omul de afaceri Veaceslav Platon a fost aprobată. Aceasta cu majoritatea voturilor.

16.00. Deputații examinează proiectul de hotărâre a Parlamentului privind instituirea Comisiei deanchetă pentru investigarea tuturor circumstanțelor de preluare forțată(atacurilor raider) și acțiunilor subversive de pe piața financiară nebancară, din partea cetățeanului V.Platon, în special a neregulilor și practicilor contrare cerințelor de guvernanță corporativă în cadrul MOLDASIG S.A.

15:38. Parlamentul a aprobat constituirea Comisiei de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile. Potrivit proiectului, comisia va antrena în activitatea sa toate autoritățile statului responsabile de domeniu, va audia părțile și persoanele implicate și va prezenta Parlamentului, în termen de 90 de zile, raportul cu privire la rezultatele și concluziile anchetei.

În calitate de membri au fost aleși deputații Nicolae Ciubuc (președintele Comisiei), Radu Mudreac (vicepreședintele Comisiei), Veronica Roșca (secretara Comisiei), Mihail Paciu, Violeta Ivanov, Grigore Repeșciuc, Lilian Carp, Alexandru Slusari, Vladimir Cebotari.

15:30. Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, anunță o pauză d e30 de minute.

14:50. Parlamentul a aprobat, în cea de-a doua lectură, proiectul de lege pentru modificarea și completarea mai multor acte legislative – așa-numitul proiect al legii deoffshorizării.

14:25. Deputații au aprobat în prima lectură Proiectul de hotărâre pentru elaborarea proiectului Strategiei naționale de securitate farmaceutică 2020-2030. Totodată, Parlamentul a constituit Comisia specială pentru elaborarea proiectului Strategiei naționale de securitate farmaceutică pe anii 2020-2030, cu următoarea componeță: Ruxanda Glavan (neafiliată) – președintă; Reghina Apostolova (ȘOR) – vicepreședintă; Dan Perciun, Alla Darovannaia, Liviu Vovc, Efrosinia Grețu – membri.

13:55. Proiectul înființării Comisiei de anchetă elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la „spălătoria” banilor murdari în proporții deosebit de mare prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova, a fost aprobat în unanimitate de parlamentari. De asemenea, Comisia de ancheta a fost aprobată în componența numerică și nominală.

Astfel, Inga Grigoriu (Platforma DA), a fost aleasă în calitate de președintă, Corneliu Furculiță (PSRM) și Alexandr Suhodolski (PSRM) – aleși în funcția de președinți, Dumitru Alaiba (PAS) – secretar.

13:35. Parlamentul a revenit din pauză. Deputații examinează proiectul înființării unei comisii de anchetă elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la ,,spălătoria” banilor murdari în proporții deosebit de mare prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova.

12:22. Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, anunță o pauză de o oră. Deputații vor reveni în plen la oa 13:20.

12:20. Proiectul privind modificarea legii fondului piscicol, pescuitul și piscicultura și a codului contravențional, a fost votată în prima lectură. „Majoritatea, se pare că la toți le place peștele” a spus Zinaida Greceanîi, după ce proiectul de lege a fost votat unanim.

În urma modificărilor aprobate în plenul Legislativului, Inspectoratul pentru Protecția Mediului va avea dreptul de a verifica documentația persoanelor fizice și juridice privind proveniența peștelui și altor organisme acvatice în caz de transportare sau comercializare. La fel, instituția va aplica amenzi în caz de nerespectare a legislației.

11:54. Deputații dezbat Proiectul de lege privind modificarea unor acte normative din Legea privind fondul piscicol, pescuitul și piscicultura nr.149/2006 – art.33; Codul contravențional al Republicii Moldova nr.218/2008 – art.405.

11:50. Deputații au dezbătut Proiectul de lege privind modificarea unor acte normative din Legea privind braconajul. Proiectul nu a fost susținut de Parlament.

11:22. Proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la activitatea Poliției și statutul polițistului nr.320/2012, votat în prima lectură.

11:15. Parlamentul a aprobat, în lectura finală, un proiect de modificare a unor acte normative din legea nr. 142/2018 cu privire la schimbul de date și interoperabilitate. Astfel, prestatorii de servicii publice nu vor mai solicita diverse tipuri de documente suplimentare de la cetățeni sau reprezentanți ai mediului de afaceri, dacă datele conținute în acestea sunt disponibile în resurse informaționale și pot fi furnizate prin intermediul platformei de interoperabilitate.

11:09. Deputații au aprobat în ședința plenară de astăzi, proiectul de modificare a legislației care reglementează angajarea străinilor la muncă în Republica Moldova va fi modificată. Astfel, procesul de angajare a străinilor la muncă în Republica Moldova va fi optimizat. Urmează a fi exclusă obligativitatea autentificării notariale a spațiului locativ în procesul de documentare a lucrătorilor străini, iar angajatorul nu va mai fi obligat să achite străinilor un salariu mediu prognozat pe economie, așa cum prevede, în prezent legislația. Mai multe detalii AICI.

Proiectul a fost votat în prima lectură.

10:10. Deputații examinează Proiectul de lege privind regimul străinilor în Republica Moldova (Legea nr.200/2010 – art3, 33, 34, ș.a.; Codul contravențional al Republicii Moldova nr.218/2008 – art.333, 334).

Tot astăzi, în plen, este programată audierea conducerii Comisiei Naționale a Pieței Financiare în legătură cu situația de la Moldasig S.A.

10:08. Deputatul PSRM, Vlad Bătrîncea, l-a felicitat pe Andrian Candu, deputat și lider Pro Moldova, cu ocazia zilei de naștere.

10:07. Ședința a fost declarată deschis, cu prezența a 91 de deputați.

Urmăriți live pe Cotidianul:

Vedeți mai jos subiectele de pe ordinea de zi:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *