Judecătoarea care examinează dosarul lui Ilan Șor își dă demisia. Ce ar putea urma (DOC)

Autor: , in Actualitate / Justiție / Politic / 28 noiembrie, 2020, 11:39

Judecătoarea Nina Valeva de la Curtea de Apel Cahul, care este și raportor în dosarul lui Ilan Șor, își dă demisia. Cererea a fost depusă la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și urmează a fi examinată în cadrul ședinței din 1 decembrie.

„Judecătoarea care este raportor în dosarul Șor (Nina Valeva de la Curtea de Apel Cahul) își dă demisia. O cerere în acest sens a fost depusă la CSM. Asta înseamnă că dosarul va fi reluat și întins în continuare, or noul judecător-raportor are dreptul să ceară repetarea acțiunilor care au avut loc în lipsa sa. Strategia de ”reformă a justiției” votată de cine a fost votată deja se implementează”, a declarat deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco.

Unul dintre avocații lui Ilan Șor, Aureliu Colenco, a declarat pentru Ziarul de Gardă că deocamdată nu cunoaște ce urmează în dosar. Totodată, acesta a precizat că nu cunoaște care sunt motivele dimisiei judecătoarei.

„Sunt mai multe opțiuni, dar mai întâi așteptăm să vedem dacă va fi acceptată cererea de demisie de către CSM. Eu nu cunosc motivul plecării din sistem a judecătoarei. În tot acest timp noi am scris mai multe plângeri pe completul de judecată care examinează dosarul lui Ilan Șor. Deocamdată nu cunosc ce va urma. Noi dorim examinarea dosarului, însă noi dorim să fie examinat legal. Din punct de vedere legal, dacă CSM va accepta demisia judecătoarei, sunt două modalități:

1. Numirea altui judecător – timp de câteva luni acesta face cunoștință cu acest dosar, ulterior se continuă examinarea dosarului;
2. Se reia de la început examinarea doarului.

Nu conosc ce va fi. Așteptăm decizia CSM”, a comunicat Colenco.

În iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate de pușcărie de Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Buiucani. Potrivit procurorilor, liderul Partidului „ȘOR” ar fi obținut de la Banca de Economii peste cinci miliarde de dolari, bani pe care i-ar fi spălat, ulterior, prin firme off-shore. Ilan Șor pledează nevinovat.

Anul trecut, atunci când s-a schimbat guvernarea, inculpatul a fugit din Republica Moldova.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X