Foto: novayagazeta.ru

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat vineri că va renunţa la postul său după ce noua Constituţie va fi adoptată şi a propus reducerea puterilor prezidenţiale în cadrul reformelor, deşi nu a avansat un termen pentru aceste decizii.

Lukaşenko, care s-a confruntat cu proteste în masă ce i-au cerut să se retragă după alegerile prezidenţiale de la 9 august pe care el pretinde că le-a câştigat, a făcut această declaraţie la o zi după ce ministrul de Externe rus Serghei Lavrov i-a spus să continue cu reformele constituţionale pentru a dezamorsa criza.

„Nu voi lucra cu voi ca preşedinte în baza noii Constituţii”, a spus Lukaşenko, potrivit agenţiei de ştiri belaruse Belta.

Președintele belarus susține că actuala constituţie necesită reforme pentru că prea multă putere este concentrată în mâinile preşedintelui şi că ar exista „probleme” dacă ar ceda acum frâiele puterii.

Aleksandr Lukaşenko a făcut aceste declaraţii la un spital care tratează pacienţi de coronavirus, unde a purtat un costum alb de protecţie biologică şi a vorbit cu pacienţii, purtând mască, dar nu şi mănuşi.

Rusia, un aliat-cheie, a sprijinit public intenţia declarată a lui Lukaşenko de a reforma constituţia, dar nu s-au materializat propuneri, în condiţiile în care disputa politică între Lukaşenko şi oponenţii săi a continuat.

Protestatarii au respins reformele propuse ca pe o tactică a regimului Lukaşenko de a trage de timp.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, i-a spus lui Lukaşenko joi să-şi onoreze promisiunea de reformă, precum şi alte angajamente luate faţă de preşedintele rus Vladimir Putin la o întâlnire din septembrie.

Vezi și: (VIDEO) Lukașenko admite înlăturarea sa de la putere: „Vă divulg singura cale posibilă”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here