O prevedere din ultima decizie CNESP, criticată: Riscul e mai mare la un spectacol decât la restaurant? Cei mai prejudiciați sunt oamenii de cultură. Rușine

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Cultură/Media / Social / 28 noiembrie, 2020, 18:00

Comisia națională extraordinară de sănătate publică (CNESP) a decis insituirea stării de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul țării în perioada 30 noiembrie 2020 – 15 ianuarie 2021. De asemenea, în această perioadă nu se va permite prezența spectatorilor în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte sau caselor de cultură. Prevederea a fost criticată de soprana Valentina Naforniță, dar și de fosta ministră a Culturiii, Monica Babuc.

Valentina Naforniță se arată nedumerită de ce sunt interzise spectacolele la care să fie prezenți spectatori, în schimb se permite activitatea restaurantelor, barurilor și cafenelelor. Soprana menționează că oamenii care vin să vadă spectacole poartă masca pe toată durata evenimentului, nu interacționează și sunt așezați la distanță astfel încât sa se respecte restricțiile privind distanță socială.

„Spuneți-mi de ce riscul este mai mare la un spectacol decât la restaurant și baruri unde lumea își scoate măștile și interacționează direct? Trăim într-o țară în care cultura este pe ultimul loc. Rușine!”, și-a exprimat indignarea Valentina Naforniță.

Fosta ministră a Culturii, Monica Babuc, susține că era de așteptat să fie dispusă stare de urgență în sănătate publică, ținând cont de situația epidemiologică existentă, însă, a mirat-o prevederea legată de interzicerea spectatorilor în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte sau caselor de cultură.

„(…) Cei mai prejudiciați în această situație sunt iarăși oamenii de cultură și instituțiile de cultură (…)
Atenție: „Se va admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, și evenimentelor festive, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, fiind respectate măsurile de sănătate publică și întocmite obligatoriu listele de evidență epidemiologică a evenimentului”. Cine îmi poate explica ce o fi însemnând aceste ”întruniri în masă cu caracter unic”?! Cine mă poate dumiri cum se fac mai puțin periculoase pentru infectare aceste întruniri precum și festivitățile cu participarea fie si a mai puțin de 50 de persoane, decât spectacolele și concertele restricționate ca număr de spectatori și cu respectarea cerințelor epidemiologice?!”, a comentat Babuc.

„Cine a făcut o analiză a efortutului depus de un om de creație deseori din frageda copilărie și pe parcursul întregii vieți pentru a se menține în formă? A analizat cineva cum au reușit să-și mențină oamenii de cultură această formă din martie până în septembrie când au staționat?! În sfârșit, și-a pus cineva întrebarea care ar fi mijloacele de suport oferite de către stat artiștilor, în această perioadă de restricții când sunt lipsiți de posibilitatea de a munci??? Întrebări durute și pline de compasiune pentru OAMENII MEI din cultură”, se întreabă fosta ministră Monica Babuc.

Menționăm că, până la data de 15 ianuarie, CNESP a decis interzicerea activitatății cluburilor de noapte (discoteci, karaoke, disco-baruri), începând cu data de 28 noiembrie 2020. Totodată, din 30 noiembrie, restaurantele, barurile și cafenelele vor putea activa până la orele 22.00. Unităților de alimentație publică le va fi interzisă activitatea în intervalul 22:00-07:00.

În perioada stării de urgență în sănătate publică, se va interzice organizarea și desfășurarea conferințelor științifice, competițiilor sportive, olimpiadelor cu prezența fizică a persoanelor. De asemenea, nu se va permite prezența spectatorilor în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte sau caselor de cultură.

În același timp, instituțiile publice și cele private vor stabili un regim special de muncă, fiind atras la serviciu doar personalul strict necesar pentru a asigura funcționalitatea întreprinderilor. Pentru personalul, activitatea căruia nu necesită prezența obligatorie la locul de muncă, va trebui să fie asigurată munca la distanţă.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X