Un important om de ştiinţă iranian în domeniul nuclear, asasinat în apropiere de Teheran

Autor: , in Externe / 28 noiembrie, 2020, 13:48

Un eminent om de ştiinţă iranian în domeniul nuclear, Mohsen Fakhrizadeh, a fost asasinat vineri, 27 noiembrie, în apropiere de Teheran, au relatat media de stat iraniene, iar ulterior şi Ministerul Apărării iranian a confirmat informaţia.

Fakhrizadeh a decedat la spital, după un atac la Absard, comitatul Damavand.

„Din păcate, echipa medicală nu a reuşit să-l resusciteze, iar cu câteva minute în urmă acest manager şi om de ştiinţă a atins statutul înalt de martir după ani de efort şi luptă”, se menţionează într-o declaraţie a Ministerului Apărării iranian, citată de agerpres.

Expertul iranian a fost grav rănit în cursul unui atac armat asupra maşinii cu care se deplasa, în cursul căruia s-a produs o explozie şi au fost trase mai multe focuri de armă.

În timpul confruntării cu atacatorii, mai mulţi membri ai echipei de securitate care îi asigura protecţia au fost răniţi în atac, se afirmă în declaraţia Ministerului Apărării iranian, care califică atacul drept un „act terorist”.

Numele lui Fakhrizadeh, care potrivit serviciilor de informaţii occidentale a supervizat programul nuclear iranian, este menţionat în rezoluţiile ONU cu privire la sancţiuni din cauza activităţii sale în presupusa dezvoltare a armelor nucleare iraniene.

El era numit de unii diplomaţi occidentali drept „tatăl bombei iraniene”, suspectându-se că superviza programul secret iranian de fabricare a bombei atomice, care a fost întrerupt în 2003. Iranul a negat timp îndelungat că ar încerca să se doteze cu bombă nucleară, insistând că programul său nuclear urmăreşte exclusiv scopuri paşnice.

Nu se ştie deocamdată cine se află în spatele asasinării lui Fakhrizadeh, dar, între 2010 şi 2012, patru oameni de ştiinţă nucleari iranieni au fost asasinaţi, iar Iranul a acuzat Israelul de complicitate la crimă.

În trecut, Teheranul acuzase Mossadul, agenţia de informaţii a Israelului, că ar fi la originea asasinatelor, comise cu bombe plasate sub vehiculele oamenilor de ştiinţă sau prin atacuri cu arme de foc.

Pentru a împiedica dotarea Iranului cu bomba atomică, un acord internaţional a fost semnat în iulie 2015 între Iran şi şase mari puteri occidentale pentru a limita programul nuclear iranian. Acest acord, cunoscut sub acronimul englez JCPOA, este foarte şubrezit, după ce SUA s-au retras în 2018 şi au reinstituit sancţiunile împotriva Iranului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X