Foto simbol: Digi24

Premierul Ion Chicu susține că ultimele măsuri aprobate de ședința Comisia națională extraordinară de sănătate publică (CNESP) sunt raționale, argumentând că nu restricționează totalmente activitatea economică, dar pun anumite limite. Însă, oficialul își cere scuze de la oamenii de cultură, spunând că „mă rog Domnului ca să supraviețuiască în această perioadă”.

„Restricțiile sunt abordabile, dar cred că se poate de făcut așa încât să nu fie afectată activitea economică. Regret foarte mult. Cel mai mult regret pentru activitățile concertistice culturale și teatrale. Înțeleg și indignarea oamenilor de cultură, am văzut mai multe reacții. O să vă spun foarte sincer, eu vreau foarte mult, sper și mă rog Domnului ca toți oamenii de cultură să supraviețuiască această perioadă. Știu că este o lovitură economică. Acei angajați, oamenii ai culturii, care lucrează în instituțiile statului, vor continua să primească salarii, indiferent dacă dau spectacole sau nu”, a declarat Chicu.

Premierul sugerează că de ajutor ar putea beneficia și cei „care au uitat de stat când le era bine”.

„O să îi susținem și pe cei care au avut relații cu statul, au avut relații cu bugetul, mă refer la cei care practică activitate artistică liberă, fie au cumpărat patentă sau altceva. O să încercăm să îi susținem și pe cei care când le era bine au uitat de stat, nu se gândeau la stat și spuneau că: „Dar ce îmi dă mie statul?”. Acum, pentru noi e important ca fiecare din aceste valori culturale umane să rămână vii, să nu pierdem pe nimeni în această perioadă. Eu îmi cer scuze și mulțumesc pentru înțelegere oamenilor de cultură care înțeleg situația”, a adăugat prim-ministru.

La acest subiect: O prevedere din ultima decizie CNESP, criticată: Riscul e mai mare la un spectacol decât la restaurant? Cei mai prejudiciați sunt oamenii de cultură. Rușine

Chicu a menționat că oamenii de cultură pot continua repetițiile, dar, până la 15 ianuarie nu sunt permisă concertele sau spectacolele.

„Aceste măsuri nu sunt invenții ale lui Chicu, dar sunt măsuri care sunt aplicate și în Europa și care dau efecte”, a conchis premierul.

Menționăm că, până la data de 15 ianuarie, CNESP a decis interzicerea activitatății cluburilor de noapte (discoteci, karaoke, disco-baruri), începând cu data de 28 noiembrie 2020. Totodată, din 30 noiembrie, restaurantele, barurile și cafenelele vor putea activa până la orele 22.00. Unităților de alimentație publică le va fi interzisă activitatea în intervalul 22:00-07:00.

În perioada stării de urgență în sănătate publică, se interzice organizarea și desfășurarea conferințelor științifice, competițiilor sportive, olimpiadelor cu prezența fizică a persoanelor. De asemenea, nu se permite prezența spectatorilor în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte sau caselor de cultură.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here