(DOC) CSJ a pus punct în cazul contestației PAS prin care a cerut sancționarea lui Igor Dodon privind ziarele electorale

Autor: , in Actualitate / Justiție / Politic / Prezidențiale 2020 / 30 noiembrie, 2020, 17:24

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au pus punct în cazul contestației depuse de Maia Sandu, reprezentată de Olesea Stamate, prin care a cerut sancționarea lui Igor Dodon pentru că nu ar fi declarat cheltuielile la distribuirea ziarelor electorale. Astfel, instanța ierarhic superioară a susținut decizia Curții de Apel Chișinău prin care contestația a fost declarată inadmisibilă.

În urma ședinței de astăzi, 30 noiembrie, Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie a declarat inadmisibilă contestația.

Potrivit actului emis de CSJ, în corespundere cu art. 74 alin. (6) Cod electoral, împotriva hotărîrii instanţei de judecată poate fi depus un apel în termen de o zi de la pronunţare, iar împotriva deciziei instanţei de apel – un recurs în termen de o zi de la pronunţare. Din actele cauzei rezultă că încheierea Curţii de Apel Chişinău a fost pronunţată în data de 24 noiembrie 2020.

,,Prin urmare, ţinând cont de domeniul specific de activitate a legislației electorale, prin prisma prevederilor art. 74 alin. (6) Cod electoral, termenul de declarare a recursului împotriva încheierii şi-a început curgerea din ziua imediat următoare datei pronunțării actului judecătoresc de dispoziție contestat – 25 noiembrie 2020, data limită de depunere a recursului fiind ziua de 25 noiembrie 2020, ora 24.00.

Cu toate acestea, recursul depus de Maia Sandu reprezentată de avocatul Natalia Moloșag împotriva încheierii din 24 noiembrie 2020 a Curţii de Apel Chişinău, a fost depus în data de 26 noiembrie 2020, fapt ce denotă depunerea recursului după expirarea termenului stabilit de lege. Or, legiuitorul a determinat că dreptul la contestarea actului judecătoresc este limitat la un anumit interval și anume o zi de la pronunţare.

Totodată, completul specializat pentru examinarea acțiunilor în contencios administrativ reţine că recurenta nu a prezentat instanţei probe incontestabile ce ar demonstra imposibilitatea îndeplinirii actului procedural în termenul prevăzut de lege şi nu a depus în acest sens o cerere cu privire la repunerea recursului în termen în sensul art. 65 Cod administrativ”,se menționează în decizia CSJ.

Vezi și: Decizia Curții de Apel privind contestația PAS prin care a cerut sancționarea lui Igor Dodon în legătură cu microbuzele pline cu ziare electorale

Amintim că PAS a cerut miercuri, 11 noiembrie, după scandalul de la editura „Universul”, sancționarea lui Igor Dodon, invocând că nu a raportat toate cheltuielile. Însă vineri, 13 noiembrie, subiectul a fost exclus de pe ordinea de zi la propunerea lui Vasile Gafton, care a spus că documentul este o contestație, nu o sesizare, lucru negat de către vicepreședinta PAS.

Totuși, a doua zi, pe 14 noiembrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a declarat că faptele invocate de către reprezentanta candidatei PAS, Maia Sandu, Olesea Stamate, în sesizarea prin care a cerut sancționarea lui Igor Dodon „nu s-au confirmat”.

Vezi și: CEC: Faptele invocate în sesizarea depusă împotriva lui Dodon nu s-au confirmat

Miercuri, 11 noiembrie, unii activiști civici și membri ai PAS au surprins printarea a zeci de mii de ziare de promovare a lui Igor Dodon la editura de stat Universul. În opinia lor, Dodon a comis mai multe încălcări ale legislației electorale, printre care folosirea resursei administrative și falsificarea rapoartelor financiare la CEC.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X