colaj/cotidianul.md

Dosarele privind „furtul miliardului” vor fi examinate de două complete de judecători specializați, constituite la nivelul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. Președinții completelor sunt magistrații Ion Morozan, care examinează dosarul lui Constantin Țuțu, în care fostul deputat democrat este învinuit de trafic de influență, și Ana Cucerescu – judecătoarea care examinează dosarul lui Viorel Morari, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, care este acuzat de amestec în înfăptuirea justiției.

Judecătoria Chișinău a publicat dispoziția emisă de președintele instanței, Radu Țurcanu. Astfel, potrivit documentului, din componența completelor vor face parte șase judecători, în fiecare complet fiind repartizați câte trei magistrați:

Completul I:

 • Ion Morozan – președintele completului de judecată;
 • Bivol Tatiana – judecătoare;
 • Angela Vasilenco – judecătoare.

Completul II:

 • Ana Cucerescu – președinta completului de judecată;
 • Eugen Beșelea – judecător;
 • Petru Paun – judecător.

Totodată, judecătorul Ion Chirtoacă a fost desemnat supleant, care va înlocui membrul completului în caz de incompatibilitate sau lipsă motivată.

jc.instante.justice.md

Citește și: Două complete de judecători specializați vor investiga dosarele privind „furtul miliardului”

Cine sunt judecătorii specializați ce vor investiga dosarele jafului bancar

magistrat.md

Ion Morozan în perioada 1990 – 1993 a exercitat funcția de procuror-adjunct al procurorului în cadrul Procuraturii cu sediul Buiucani. Din 1993 și timp de doi ani a fost avocat la Biroul Individual de Avocaţi ,,ROMCRIS MOROZAN”. Iar din anul 2005, prin decret prezidențial, Morozan a fost numit în funcţia de judecător de instrucţie la Judecătoria Buiucani. Detalii AIC

Cinci ani mai târziu, în 2010, acesta a fost numit în funcţia de judecător de instrucţie, până la atingerea plafonului de vârstă. Detalii AICI. Iar în 2014, Morozan a fost reconfirmat în funcţia de judecător la Judecătoria Buiucani. Detalii AICI.

Totodată, conform Hotărârii nr. 108/9 din 08 noiembrie 2013 a Colegiului de Evaluare a Performanţelor Judecătorilor, patru dosare examinate de către magistratul Judecătoriei Buiucani, Morozan Ion, au fost obiect de examinare la Curtea Europeană. Totodată, potrivit informaţiilor plasate pe pagina ,,Juriştii pentru drepturile omului” cinci hotărâri ale completului de judecată în componenţa căruia a participat judecătorul Morozan Ion, au fost obiect de examinare la CtEDO.

Pe durata carieri sale, Ion Morozan a fost supus mai multor proceduri disciplinare, însă toate au fost încetate pe motiv că nu au fost depistate oarecare abateri. Potrivit informaţiei Inspecţiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii, în perioada anilor 2015 – 2016, au fost înregistrate 14 sesizări. Din informațiile Inspecției Judiciare, în privința judecătorului, în perioada 2017-2019 au fost înregistrate 4 sesizări, care ulterior au fost respinse. Totodată, conform informaţiei Inspecţiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii în privinţa judecătorului au fost depuse 15 petiții, toate fiind neîntemeiate.

Ion Morozan examinează dosarul fostului deputat PDM, Constantin Țuțu, învinuit de trafic de influență.

magistrat.md

Potrivit magistrat.md, Tatiana Bivol a fost numită, în 2015, prin decretul președintelui R. Moldova, pe un termen de cinci ani, în funcţia de judecător la Judecătoria Rîșcani, municipiul Chișinău, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Ulterior, în anul 2016, Bivol a fost transferată în funcția de judecător la instanța nou-creată Judecătoria Chișinău, începând cu 1 ianuarie 2017. Iar în vara acestui an, magistrata a fost numită în funcția de judecător, până la atingerea plafonului de vârstă. Tot ea face parte din completul de magistrați care examinează dosarul lui Veaceslav Platon, condamnat anterior la 18 ani de închisoare – dosar care se acualmente află la rejudecare.

În cariera sa, hotărârile adoptate Bivol nu a constituit obiect de examinare la Curtea Europeană. Prin Hotărârea nr. 38/3 din 05 Iunie 2020, Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor a evaluat activitatea judecătoarei Tatiana Bivol de la Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, atribuindu-i calificativul foarte bine.

Tatiana Bivol a avut pe masa ei dosarul în care era cercetat Andrei Pântea, prim-adjunct al Procurorului General, care a fost invinuit de depășirea atribțiilor de serviciu un dosarul lui Grigore Karamalak. Ulterior, judecătoarea a refuzat să mai examineze dosarul. Aceasta a mai examinat dosarul Filat II în care liderul PLDM pe faptul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari, dosar ce a fost suspendat în 2019.

magistrat.md

Și Angela Vasilenco face parte din completul de magistrați care examinează dosarul lui Veaceslav Platon, condamnat anterior la 18 ani de închisoare – tot ea fiind din completul care a trimis dosarul la rejudecare.

În 2017, Consiliul Superior al Magistraturii a propus preşedintelui Republicii Moldova numirea Angelei Vasilenco în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău, pe un termen de 5 ani. Detalii AICI. Iar două luni mai târziu, ea a fost numită în funcția de judecător  la  Judecătoria  Chișinău, pe un termen de cinci ani. Detalii AICI.

Potrivit Hotărârii nr. 78/5 din 17 Iulie 2020, hotărârile adoptate de judecătoarea Angela Vasilenco de la Judecătoria Chişinău, nu au constituit obiect de examinare la Curtea Europeană. Totodată, prin Hotărârea nr. 78/5 din 17 Iulie 2020, Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor a evaluat activitatea Angelei Vasilenci de la Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, atribuindu-i calificativul foarte bine.

magistrat.md

Ana Cucerescu, în 2011, prin decret prezidențial a fost numită în funcția de judecător la Judecătoria Bălți, pe un termen de cinci ani. Patru ani mai târziu a fost transferă în funcţia de judecător la Judecătoria Centru, municipiul Chişinău, pe un termen de 6 luni, începînd cu 01 septembrie 2015. Timp de patru ani termenul de transfer a fost prelungit de mai multe ori. Iar în 2019, potrivit Decretului Președintelui Republicii Moldova , Ana Cucerescu a fost numită, prin transfer, în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău.

În cariera sa, hotărârile adoptate nu a constituit obiect de examinare la Curtea Europeană. Prin Hotărârea nr. 26/3 din 22 Martie 2019, Colegiul de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor a acordat judecătorului Ana Cucerescu de la Judecătoria Chişinău (sediul Buiucani), în rezultatul susținerii evaluării performanțelor judecătorilor calificativul foarte bine, acumulând un punctaj de 77 puncte.

Ana Cucerescu este magistrata care examinează dosarul șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, fiind acuzat de amestec în înfăptuirea justiției. Potrivit News Maker, în acest dosar, judecătorii l-au eliberat pe Morari sub control judiciar, după două luni de arest. Însă una dintre magistrate, aceasta fiind Ana Cucerescu, și-a expus o opinie deosebită de celelalte, afirmând că nu este de acord cu colegii săi care au decis să-l elibereze pe Morari din arest.

Eugen Beșelea a ajuns în sistem în anul 2017, fiind numit judecător la Judecătoria Chișinău, pe un termen de 5 ani. Detalii AICI. Potrivit magistrat.md, în iulie 2019 a fost suspendat din funcție judecătorul Eugeniu Beșelea de la Judecătoria Chișinău pentru perioada aflării în concediu parțial plătit pentru îngrijirea copilului până la atingerea vîrstei de 3 ani, începând cu 23 iulie 2019 până la 20 august 2021, inclusiv, însă aflăm că acesta revine la muncă. Detalii AICI.

Judecătorul Eugeniu Beșelea este mai puțin cunoscut opiniei publice. Totuși, potrivit unei investigații CIJ realizate acum doi ani, familia lui Eugeniu Beșelea și-a completat bugetul cu 5.000 de euro din donații de la cumetria copilului. Tot în 2017 judecătorul și soția sa, care este asistent judiciar la Curtea Supremă de Justiție, au dobândit un apartament de 47 de metri pătrați, cu valoarea cadastrală de 262.227 de lei. Donația a venit din partea mamei judecătorului. În 2008, soția lui Eugeniu Beșelea a primit un teren de șapte ari și o casă bătrânească, în suburbia Chișinăului, la Grătiești. În 2016, terenul a fost împărțit în două numere cadastrale.

Potrivit Hotărârii nr. 82/5 din 17 Iulie 2020, hotărârile adoptate de judecătorul Eugeniu Beșelea de la Judecătoria Chișinău, nu au constituit obiect de examinare la Curtea Europeană. Prin Hotărârea nr. 82/5 din 17 Iulie 2020, Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor a evaluat activitatea judecătorului Eugeniu Beșelea atribuindu-i calificativul foarte bine.

captură video/Jurnal TV

Nici numele judecătorului Petru Păun este mai puțin cunoscut. În februarie 2018, acesta a fost numit în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău, pe un termen de cinci ani. Anterior Păun a activat în calitate de avocat la BAA „Acord” și asistent judiciar la Judecătoria Centru.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here