(DOC) Guvernul a aprobat un proiect de lege privind asigurarea drepturilor victimelor infracțiunilor sexuale. Principalele prevederi

Autor: , in Actualitate / Justiție / Social / 30 noiembrie, 2020, 21:25

Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința de luni, 30 noiembrie, proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, în partea ce ține de asigurarea drepturilor victimelor în cazul infracțiunilor privind viața sexuală. 

Principalele prevederi sunt:

– Neadmiterea înlăturării raspundrii penale, in rezultatul impăcării victimei cu infractorul;

– Redefinirea notiunii de viol;

– Redefinirea noțiunii de consimțământ al victimei, exprimat în cazul infracțiunilor ce atentează la libertatea și inviolabilitatea sexuală.

„Proiectul nu implică careva cheltuieli suplimentare. Vreau să menționez că acest proiect este un exemplu de colaborare dintre societatea civilă și ministerul Justiției”, a spus ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi.

„Este un proiect foarte important. Este o coincidență că îl aprobăm în această perioada campaniei de activism împotriva violenței în bază de gen”, a menționat premierul Inon Chicu.

Proiectul de lege, menit să fortifice drepturile victimelor infracțiunilor ce atentează la libertatea și inviolabilitatea sexuală a acestora prin adaptarea cadrului normativ intern la standardele și practicile internaționale, a fost elaborat de un grup de experţi format din reprezentanţi ai organelor de drept, procurori, judecători şi reprezentanţi ai ONG-urilor care lucrează cu victimele infracţiunilor privind viaţa sexuală.

De asemenea, acest proiect de lege a fost consultat cu experţi internaţionali, reprezentanţi ai Consiliului Europei, mediul academic şi reprezentanţi ai societăţii civile din Republica Moldova şi din Europa.

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X