Kremlinul, reacție la declarațiile Maiei Sandu: „O schimbare a status quo-ului poate duce la destabilizarea situației din regiunea transnistreană”
O schimbare a status quo-ului poate duce la destabilizarea situației din regiunea transnistreană, iar Maia Sandu nu a discutat în prealabil cu Rusia propunerea sa de retragere a forțelor militare ruse și munițiile păzite de acestea de pe teritoriul Republicii Moldova, a declarat secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov. Reacția vine după ce luni, 30 noiembrie, președinta aleasă Maia Sandu și-a reiterat poziția vizavi de retragerea forțelor armate rusești de pe teritoriul Republicii Moldova.
Dmitri Peskov a menționat că dialogul cu președintele în exercițiu Igor Dodon a fost „mult mai constructiv”. Potrivit acestuia, Kremlinul contează ca noua conducere a Republicii Moldova să aibă nevoie „de o abordare mai echilibrată în contextul relațiilor noastre bilaterale”, transmite agenția de presă rusă Interfax.
„Ne așteptăm ca acest dialog constructiv să continue și că vom lua în considerare toate posibilele consecințe negative ale oricăror mișcări bruște”, a adăugat el.
Totodată, Peskov spune că „o schimbare a status quo-ului poate duce la destabilizarea situației din regiunea transnistreană”, transmite Ria Novosti.
„Rusia îndeplinește funcții foarte importante și, bineînțeles, o modificare a unui status quo, care se bazează pe spiritul și litera dreptului internațional, poate, desigur, să ducă la o destabilizare gravă. Ne așteptăm ca toate acestea să fie discutate și să nu se facă mișcări bruște în acest sens”, a declarat secretarul de presă al lui Vladimir Putin, menționând că Republica Moldova și Rusia nu au discutat anterior propunerea de retragere a forțelor de menținere a păcii din Transnistria.
În cadrul unei conferințe de presă susținute luni, 30 noiembrie, Maia Sandu a specificat că pe teritoriul Republicii Moldova staționează forțele rusești de menținere a păcii care operează în baza unui acord între R. Moldova și Federația Rusă din 1992, dar și un grup operațional de trupe rusești (OGRV), care staționează în Republica Moldova „fără documente oficiale” și fără permisiunea Chișinăului.
Acest contingent de peste o mie de militari ruși păzește depozitele de muniții din stânga Nistrului, retrase din țările europene în anii 1990. Maia Sandu a cerut ca aceste trupe și armele pe care le păzesc să fie retrase din regiune.
„Atunci când vorbim despre prezența militară pe teritoriul Republicii Moldova, trebuie să spunem că există două părți. Prima – grupul operativ al forțelor armate. În raport cu acest grup operativ nu există și nu a existat acordul Republicii Moldova. Nu a existat niciodată și nu există un acord bilateral și poziția statului Republica Moldova este și va fi în continuare că aceste trupe trebuie să se retraga si că munițiile pe care partea rusă spune că aceste trupe le păzește, trebuie de asemenea să fie retrase de pe teritoriul Republicii Moldova. Asta este a fost și va ramane poziția statului”, a reiterat Maia Sandu.
De asemenea, Maia Sandu a propus înlocuirea contingentului de menținere a păcii cu o misiune internațională civilă sub mandatul OSCE, argumentând că nu mai există o amenințare de izbucnire a unui nou conflict armat și nu este necesară menținerea păcii.
„Pe aceasta misiune de pacificare exista un acord din anul 1992, un acord semnat de către Republica Moldova și Federația Rusă. Dar pentru că nu exista pericolul unor acțiuni militare, de mai multă vreme, partea Republicii Moldova spune că aceasta misiune trebuie sa fie transformată într-o misiune civilă, sub egida OSCE”.
În acest context, Maia Sandu a declarat că va continua să caute soluții pentru ca armata rusă să părăsească Moldova, menționând faptul că în 2019, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, s-a declarat deschis pentru discuțiile pe marginea retragerii munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova.
„Am văzut că Federația Rusă are altă poziție. O să continuăm să discutăm ca să găsim soluții și pentru noi obiectivul este ca aceste trupe rusești să se retraga de pe terirotiul Republicii Moldova, pentru că suntem o țară independentă, care dorește ca toată lumea să respecte integritatea și suveranitatea țării. va trebui să lucrăm i eu sunt deschisă să lucrez, să discut cu Federația Rusă așa încât să ajungem la o rezolvare a acestei situații. Amintesc ca anul trecut, în acele cinci luni când am fost la Guvern, inclusiv ministrul Serghei Șoigu a declarat că trebuie să purtăm discuții despre retragerea munițiilor. Anul trecut a fost deschidere din partea Federației Ruse despre retragerea munitiilor. Trebuie să purtăm aceste discuții pentru a găsi modalitățile practice despre cum acest lucru se poate întâmpla”.
Amintim că anterior, președinta aleasă a Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că speră la soluționarea conflictului transnistrean și a menționat că formula potrivită pentru această realizare trebuie să includă și retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul moldovean din stânga Nistrului. La rândul lor, reprezentanții Dumei de Stat din Federația Rusă susțin că acest lucru este imposibil, întrucât ar duce la dezghețarea conflictului.
La ora actuală în Transnistria staţionează Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR), care numără aproximativ 1.400 de persoane. GOTR a fost creat la 1 iulie 1995 în baza fostei a Armatei a 14-a, desfăşurată în Transnistria. Principalul său obiectiv este protejarea depozitelor cu muniţii de la Cobasna, pe care Moscova trebuia să le repatrieze demult, conform angajamentelor asumate la summitul OSCE din 1999 de la Istanbul.
Rusia mai dispune de alţi 350 de militari în cadrul misiunii sale de menţinere a păcii, ca parte a forţei de menţinere a păcii comune cu Republica Moldova şi regiunea transnistreană.
Comentarii