(VIDEO) Președinta aleasă, Maia Sandu, despre inaugurare, demisia Guvernului Chicu și politică externă, în prima sa conferință de presă
Președinta aleasă a Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut prima sa conferință de presă. Evenimentul a avut loc la Palatul Republicii. Maia Sandu răspuns la întrebările jurnaliștilor timp de mai bine de două ore.
13:15. Maia Sandu anunță că la data de 24 decembrie va avea loc ceremonia de învestire în funcția de președinte al Republicii Moldova. Evenimentul va avea loc la Palatul Republicii, cu un număr limitat de persoane, din cauza pandemiei, și va fi transmis online.
13:10. Maia Sandu va efectua o vizită la Kiev, imediat după învestirea în funcție. „Cel mai probabil în ianuarie. Domnul Iohannis va veni în primele săptămâni după preluarea mandatului.”
12:46. Relațiile cu noua administrație SUA: „Sper la o îmbunătățile a relațiilor cu noua administrație și că Republica Moldova va continua să primească susținere din partea guvernului american atât în democratizarea țării, dar și în proiecte de infrastructură”.
12:29. Maia Sandu a vorbit despre alegerile din România: „Eu încă mai sunt parte a PAS și în mod firesc, PAS susţine PNL în alegerile parlamentare din România. Facem parte din acelaşi partid european”.
12:02. Statutul de observator al Republici Moldova la Uniunea Euro-Asiatică: „Nu-mi este clar dacă s-a aprobat acea procedură și am rugat colegii mei să verifice. RM este parte a acordului de comerț liber cu țările CSI și în cadrul acestui acord noi nu avem probleme comerciale cu alte țări. Singura țară cu care avem probleme comerciale din păcate sunt cu Federația Rusă și trebuie să le rezolvăm pe cale bilaterală”.
11.59. Consiliul Suprem de Securitate. Maia Sandu spune că va veni cu o formulă de restructurare a acestuia. „Eu voi folosi toate instrumentele ca instituțiile statului să se apuce de lucru, dacă nu, voi veni cu proiecte legislative care să ajute ca cei care le conduc să lupte cu hoții și să nu-i protejeze”.
11:53. Maia Sandu, despre alegeri anticipate: „Trebuie de asigurat alegeri libere și fără presiuni. Sper că cetățenii să trimită deputați care să nu să se teamă de proiecte anticorupție și să voteze proiecte de reformare a justiției”.
11:50. Maia Sandu a numit primii consilieri din echipa sa, care sunt trei foști miniștri: „Pot să vă dau câteva nume, ce sunt gata să le dau astăzi – Ala Nemerenco, consilier pe probleme în sănătăte, Veaceslav Negruţă – consilier pe economie, Olesea Stamate – consilier pe justiţie. Nu am discutat cu Andrei Năstase privind echipa de consilieri. Când vom avea decizii finale, le vom comunica”.
11.42. Maia Sandu a menționat că va face o politică externă echilibrată, chiar dacă majoritatea moldovenilor au votat pentru o apropiere de UE: „Voi lucra pentru relaţii bune cu toate statele, inclusiv cu Federaţia Rusă, pentru că sunt foarte multe probleme asupra cărora trebuie de lucrat, probleme ce se referă la conaţionalii noştri. Cu privire la Belarus, voi veni cu o poziţie oficială după inaugurare”.
11.36. Despre integritatea oamenilor din PAS: „Ştiu că au venit cereri de aderare la PAS, este o comisie internă ce se ocupă de acest lucru. Eu cel mai des am fost abordată de oameni care se confruntă cu anumite probleme. om fi foarte riguroși în acest sens și în continuare”.
11:34. Despre Procurorul General. „Nu prea am lucruri bune de spus despre activitatea procurorului general. Îmi doresc, imediat după inaugurare, să am o discuţie în calitatea de președinte, să văd care sunt motivele sale pentru lipsa de progres”.
11:30. Despre optimizarea cheltuielilor administrației prezidențiale: „Voi face tot ce se poate pentru a expertiza bugetul Preşedinţiei. Nu poţi renunţa cu totul la pază, că atunci când te apuci să lupţi cu hoţii sunt şi anumite riscuri”.
11.28. Trupele ruse din stânga Nistrului: „Poziţia noastră este şi va fi ca aceste forțe (Grupul Operativ al Forțelor armate care se află în Stânga Nistrului în lipsa unui acord bilateral), să se retragă complet de pe teritoriul Republicii Moldova. Am văzut că Federaţia Rusă are o altă poziţie, dar obiectivul nostru este ca aceste trupe să se retragă. Va trebui de lucrat în acest domeniu şi voi purta discuţii cu Federaţia Rusă ca să găsim modalităţi practice.
11:26. Despre alegeri anticipate: „Cea mai scurtă cale de alegeri parlamentare anticipate este demisia actualului Guvern”.
11:25. Întrebată despre viitoarele relații cu Turcia, Maia Sandu a declarat că R. Moldova trebuie să aibă relaţii bune cu toate ţările, iar în aspectul politicii externe va ţine cont în mod prioritar de interesele naţionale ale țării.
11:20. Maia Sandu a vorbit despre situația pandemică și a solicitat Guvernului să testeze cât mai multă lume: „Preşedintele nu ia decizia de carantinare. Este o comisie care ia asemenea decizii. Dar situaţia este într-adevăr una extrem de gravă în acest domeniu. Nu vedem acţiuni din partea Guvernului care să vină în sprijinul celor afectaţi de pandemie. Am început să discut cu partenerii internaţionali. Voi face tot posibilul ca să aduc ajutoare”.
11:19. „Echipa mea a început să discute cu echipa de la Preşedinţie despre procedura de inaugurare”.
11:17. Trebuie de făcut economii, inclusiv în instituția prezidențială. „Nu am fost niciodată la Condriţa. Vom merge şi vom vedea şi în urma unei analize vom veni cu o decizie pentru ce va fi destinată aceasta. Ştim doar că se irosesc multe resurse publice. Trebuie de facut economii inclusiv la Preşedinţie, dar şi în instituţiile publice. Voi lucra în instituţia prezidenţială, trebuie să ajung acolo şi să văd cum pot fi făcute anumite economii”.
11:14. Președinta aleasă a declarat că urmează să renunțe la calitatea de membu al partidului pe care îl conduce și că o va face, așa cum spune legea, până la 20 ianuarie.
11:09. Maia Sandu a declarat că intenționează să aibă o întrevedere cu Ion Chicu, pentru a vedea situaţia reală.
11:08. Este nevoie de alegeri parlamentare anticipate. „Majorităţile parlamentare se fac în Parlament, în Legislativul actual nu există o majoritate de deputaţi care să susţină un guvern care să implementeze reformele necesare, în special ce ţin de domeniul justiţiei”, a spus Maia Sandu.
11:07. Maia Sandu a declarat că nu a mai discutat cu Igor Dodon de anul trecut: „Nu am avut nicio discuţie cu Igor Dodon, ultima discuţie a fost un an în urmă când a fost demis sistemul Plahotniuc. Noi am văzut ce înseamnă votul socialiştilor anul trecut, ei nu vor să schimbe reforma justiţiei. Un Guvern susţinut de socialişti nu va avea puterea să schimbe lucrurile aşa cum le vrea poporul”.
11:05. Maia Sandu a spus că Guvernul Chicu trebuie să plece, iar până să plece, așteaptă ca acest Guvern să-și îndeplinească funcțiile. De asemenea, a spus că așteaptă să vadă bugetul pentru anul viitor, care trebuie să prevadă sprijin pentru business, sistemul medical și persoanele defavorizate.
Amintim că Maia Sandu a câştigat alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, în cel de-al doilea tur care s-a desfășurat la data de 15 noiembrie 2020.
CEC a declarat valabile 1.633.621 de voturi din totalul de 1,65 de milioane exprimate. Pentru Maia Sandu au votat 943.006 de alegători (57,72%), iar Igor Dodon a acumulat 690.615 de sufragii (42,28%). Diferențe dintre cei doi este de peste 250 de mii de voturi, cea mai mare din istoria unui scrutin prezidențial în țara noastră.
Comentarii