Curtea Constituțională anunță când se va pronunța asupra Avizului la proiectul de lege pentru modificarea Constituției privind sistemul judecătoresc

Autor: , in Actualitate / Justiție / 1 decembrie, 2020, 18:13

Curtea Constituțională (CC) a anunțat, printr-un comunicat de presă, că pe 3 decembrie, la ora 10.00, va avea loc pronunțarea dispozitivului Avizului la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției.

Prin acest Aviz, Curtea se va pronunța asupra constituționalității amendamentelor la Constituție care vizează sistemul judecătoresc.

Amintim că la 22 septembrie, Curtea Constituțională s-a expus asupra asupra constituționalității amendamentelor care vizează sistemul judecătoresc. Magistrații Înaltei Curți au stabilit că inițiativa de revizuire a Constituției, promovată de Guvern, încalcă mai multe prevederi constituționale, iar proiectul de lege nu respectă condițiile de revizuire a Constituției și nu poate fi înaintat spre examinare Parlamentului.

Ca răspuns, Fadei Nagacevschi a criticat dur Curtea Constituțională. În opinia ministrului Justiției, judecătorii Curții Constituționale blochează astfel Republica Moldova „și ar putea să o arunce într-o zonă gri în care partenerii externi, inclusiv Fondul Monetar Internațional, îi vor întoarce spatele”.

Ulterior, la sfârșitul lunii octombrie, Biroul Comisiei de la Veneția a acceptat, în procedură urgentă, solicitarea Guvernului Republicii Moldova privind emiterea unui Amicus Curiae asupra amendamentelor la Constituție care vizează sistemul judecătoresc.

Iar la mijlocul lunii noiembrie, Comisia de la Veneția a remis un aviz, în regim de urgență, la solicitarea Curții Constituționale, privind proiectul Guvernului de modificare a Constituției în partea ce ține de sistemul judecătoresc. Într-un comunicat al Ministerului de Justiție, se anunță că, în avizul său, Comisia de la Veneția și Directoratul au abordat trei întrebări juridice expuse în contextul proiectului de amendamente constituționale referitoare la Consiliul Superior al Magistraturii, în special ce țin de mandatul profesorilor titulari-membri ai CSM.

Vezi și: Comisia de la Veneția a emis, în regim de urgență, un aviz la proiectul de modificarea Constituției privind sistemul judecătoresc

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X