Ziua mondială de combatere a HIV/ SIDA. Peste 13 mii de cetățeni moldoveni sunt infectați

Autor: , in Social / 1 decembrie, 2020, 18:17 Etichete: ,

Ziua Mondială de Combatere SIDA este marcată anual, la 1 decembrie, în semn de solidaritate față de persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA. În Republica Moldova, pentru a preveni răspândirea maladiei, a fost lansată Campania socială „N:N Nedetectabil:Netransmisibil”, cu sloganul „E în puterea ta să oprești epidemia HIV!”. Acțiunea se defășoară în contextul Zilei Mondiale de Combatere SIDA, marcată anual la 1 decembrie.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), peste 13 mii de moldoveni sunt infectați cu HIV SIDA. Doar în primele zece luni ale anului, au fost confirmate 568 de cazuri noi, inclusiv 120 în regiunea transnistreană. Majoritatea persoanelor infectate sunt tinere, de vârstă reproductivă.

Campania socială „N:N Nedetectabil:Netransmisibil” are menirea de a spori nivelul de informare al populației despre infecția HIV/SIDA și de a mobiliza eforturile tuturor părților responsabile și interesate în implementarea măsurilor de răspuns în combaterea epidemiei HIV în Republica Moldova. Mai exact, acțiunile sunt orientate spre promovarea testării la HIV, atât în rândul populației generale, cât și în grupurile-cheie; scăderea nivelului de discriminare a persoanelor care trăiesc cu HIV și alte grupuri-cheie vulnerabile; asigurarea unei finanțări sustenabile a complexului de servicii, creșterea eficacității interacțiunilor multidisciplinare la nivel național și local, se arată într-un comunicat al MSMPS.

„Protecția, asistența și promovarea drepturilor persoanelor care trăiesc cu statut HIV este o prioritate atât la nivelul politicilor, cât și pentru sistemului de sănătate. Testarea la HIV este gratuită și rapidă, atât la medicul de familie, cât și la cabinetele de consiliere și organizațiile neguvernamentale. Îndemnul meu este să fim sensibili și toleranți cu persoanele infectate și să nu admitem discriminarea. Să ne mobilizăm întreaga societate și să stopăm această infecție”, a menționat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Noul Program Național pentru prevenirea și combaterea SIDA, pentru anii 2021-2025, a fost deja definitivat și urmează să fie aprobat în scurt timp. Documentul presupune minimizarea consecințelor epidemiei HIV şi infecţiilor cu transmitere sexuală prin reducerea transmiterii, în special în populaţiile cheie, precum şi a mortalităţii asociate cu SIDA.

Serviciile de prevenire HIV în populațiile cu risc sporit de infectare sunt implementate de către organizații non-guvernamentale active în domeniu.

Republica Moldova beneficiază de suport financiar din partea Fondului Global pentru activități de prevenire a infecției în rândul populației cheie și de asigurare cu reagenți și consumabile pentru testarea persoanelor. Pentru perioada 2021-2023, Grantul pentru domeniul HIV/SIDA a constituit în jur de 8 milioane de Euro.

Pe parcursul ultimilor 2 ani a fost introdusă diagnosticarea HIV în fază timpurie pentru copiii născuți din mame infectate cu HIV pe baza detectării ARN în primele 48 de ore și 6 săptămâni. În 2019, din cei 208 de nou-născuți din mame infectate cu HIV, 207 au primit tratament preventiv, iar 178 (85,6%) au fost testați în primele 48 de ore de la naștere, fiind depistate 3 cazuri de infectare intrauterină cu HIV.

O noutate bună este că femeile care trăiesc cu HIV pot beneficia de fertilizare in vitro, care până acum era o interdicție în Republica Moldova. Acest serviciu a devenit accesibil în urma semnării unui ordin al Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, prin care această interdicția a fost ridicată.

Pandemia COVID-19 nu a afectat accesul persoanelor la serviciile de tratament și depistare a maladiei, se arată în comunicatul MSMPS.

Medicamentele au fost repartizate la domiciliu și asigurată continuitatea tratamentului, cu suportul societății civile.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *