Curtea Constituțională anunță că nu se poate pronunța, deocamdată, cu privire la legalitatea alegerilor prezidențiale: Motivul

Autor: , in Actualitate / Politic / Prezidențiale 2020 / 2 decembrie, 2020, 21:31

Deși Comisia Electorală Centrală (CEC) a prezentat, luni, 23 noiembrie, Curții Constituționale (CC) raportul cu privire la rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, iar în curs de 10 zile, adică până mâine – 3 decembrie, Înalta Curte trebuie să confirme sau infirma, printr-un aviz, legalitatea scrutinului, CC anunță că nu se poate pronunța, deocamdată.

Potrivit articolului 122 din Codul electoral, în termen de 10 zile de la primirea actelor de la Comisia Electorală Centrală, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie, Curtea Constituţională confirmă sau infirmă legalitatea alegerilor.

Vezi și: CEC a prezentat Curții Constituționale raportul cu privire la rezultatele alegerilor prezidențiale: Ce urmează

„Având în vedere faptul că instanțele de judecată nu au soluționat în mod definitiv toate contestațiile în materie electorală, Curtea nu se poate pronunța, deocamdată, cu privire la legalitatea alegerilor”, se menționează în comunicatul emis de instituție.

Vezi și: CEC a validat rezultatele turului II al alegerilor prezidențiale

Candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a câştigat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova. CEC a declarat valabile 1.633.621 de voturi din totalul de 1,65 de milioane exprimate. Pentru Maia Sandu au votat 943.006 de alegători (57,75%), iar Igor Dodon a acumulat 690.615 de sufragii (42,28%). Diferențe dintre cei doi este de peste 250 de mii de voturi, cea mai mare din istoria unui scrutin prezidențial în țara noastră.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X