(DOC) Pavel Filip denunță o nouă schemă cu țigări, „strecurată în politica fiscală pentru anul 2021”, cu prejudicii de 160 de milioane de lei pe an

Autor: , in Actualitate / Economic / Politic / 2 decembrie, 2020, 15:21 Etichete: , , ,

Bugetul țării riscă să fie prejudiciat cu 160 de milioane de lei pe an, după ce Guvernul a admis în politica fiscală pentru anul viitor „o șmecherie legată de țigări”, denunță liderul Partidului Democrat, Pavel Filip. Deputatul susține că a depus deja un amendament la proiectul de lege pentru a anula acest „abuz”. 

„Scheme cu țigări de milioane, strecurate în politica fiscală pentru anul 2021. Bugetul țării riscă să fie prejudiciat cu 160 milioane de lei, după ce Guvernul a admis în politica fiscală pentru anul viitor o șmecherie legată de țigări. Astfel, sub pretextul armonizării cu legislația UE, statul introduce o noțiune nouă: „Țigări cu foi (cigarillos)”. Doar că Guvernul propune pentru aceste țigări accize de câteva ori mai mici decât la țigările obișnuite, ceea ce înseamnă, pentru cei care controlează domeniul – profituri mai mari, iar pentru stat – încasări mai mici. Mai exact, bugetul ar fi prejudiciat cu 160 milioane de lei pe an. Din acești bani, am putea plăti indemnizații de câte 16.000 lei pentru toți cei 10.000 de medici infectați cu COVID!”, a scris deputatul pe pagina sa oficială de Facebook. 

Pavel Filip a declarat că fracțiunea PD în Parlament a depus astăzi un amendament prin care să anuleze această prevedere din proiectul legii bugetar-fiscale pentru anul 2021.

„Dacă data trecută „șmecheria” a fost înaintată ca amendament al unui deputat, de această dată Guvernul a decis să meargă el însuși cu această propunere-surpriză. Nu așa se „susține mediul de afaceri””, a spus Pavel Filip. 

Pavel Filip/Facebook
Pavel Filip/Facebook

Anunțul făcut de Pavel Filip vine la scurt timp după ce președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, cerut Guvernului să retragă proiectul privind politica bugetar-fiscală pentru anul 2021 și a denunțat o serie de scheme „incluse prin ușa din spate” printre care și schema de țigări.

„În timp ce oamenii pierd, câștigă corupția. Se introduc scheme prin care bugetul pierde sute de milioane de lei. Una dintre ele este celebra schemă de țigări a lui Nichiforciuc, care vine prin aceasta politică fiscală. Se introduce o nouă definiție de țigarete, Cigarillos. Acest tip de țigări comercializate de întreprinderile controlate de Nichiforciuc și Andronache, vor beneficia de un acciz mult mai mic și vor fi scutite de obligativitatea aplicării avertismentului de sănătate. Prin această modificare statul va pierde în medie 10 lei pentru fiecare pachet de țigări vândut, nemaivorbind de costurile pentru sănătatea oamenilor, întrucât acestea sunt țigări de proastă calitate și care vor putea fi cumpărate mult mai ieftin”, a declarat Igor Grosu, într-un briefing de presă.

Solicitat de Cotidianul, deputatul Eugeniu Nichiforciuc a declarat că nu va comenta declarațiile lui Igor Grosu, pe care le-a catalogat drept nefondate și aberante: „Nu voi comenta aberații care vin din partea colegilor din Parlament. Este valabil și pentru acest caz. Dar asta nu înseamnă că voi trece cu vederea aceste declarații. Lupta politică este lupta politică, dar dacă se întrec bunul simț și liniile roșii, nu exclud că voi ataca și în judecată aceste declarații nefondate și aberante”.

Amintim că anterior, președintele PDM, Pavel Filip a declarat că în spatele plecărilor masive din partid ar sta Vladimir Andronachi și Eugeniu Nichiforciuc, care au fost excluși din formațiune. Potrivit politicianului, cei doi erau nemulțumiți de faptul că nu le-a reușit să implementeze o schemă cu țigări ce ar duce la prejudicierea statului cu 160 de milioane de lei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X