Jurnal TV: Remanieri la SIS înainte de a-l trece în subordinea Parlamentului. Candidaturile agreate de Dodon, Șor și Plahotniuc

Autor: , in Actualitate / Justiție / Politic / 2 decembrie, 2020, 19:02

Conducerea Serviciului de Informații și Securitate (SIS) ar urma să numească mâine, 3 decembrie, șefii adjuncți ai instituției. Potrivit Jurnal TV, care citează surse proprii, scrie că candidaturile la fotoliul de șefi adjuncți ai instituției ar fi fost persoane agreate de Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Pe această cale ei ar încerca să-și fortifice controlul asupra instituției odată cu inițiativa de a o trece instituția în subordinea Parlamentului.

Potrivit surselor Jurnal TV, printre candidaturi ar fi:

– Ion Mămăligă, șef al Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA);

– Alexei Serebreanschi, fost colaborator SIS, implicat într-un scandal legat de eliberarea piloților moldoveni din Afganistan;

– Veaceslav Ceban, persoana care a asigurat paza controversatului om de afaceri Ilan Șor și care pe moment se află în România;

– Alexandru Balan, fost vicedirector SIS în perioada 2016 -2019, recent rechemat de la Ambasada RM din Kiev;

– Vadim Jardan, rudă cu deputatul din partea Partidului Șor Petru Jardan. Vadim Jardan se află într-un litigiu cu SIS, după ce ar fi încercat să obțină o pensie sub pretextul că ar fi participat la operațiuni riscante pentru viața sa, dar instanțele de judecată nu i-au dat câștig de cauză deoarece argumentele aduse nu au fost plauzibile si credibile. Vadim Jardan este în relații foarte bune cu deputatul Vladimir Andronache, dar și cumătru cu Eduard Pleșca și Elena Grițco de la Partidul Nostru.

Amintim că miercuri, 2 decembrie, deputatul PAS Sergiu Litvinenco a declarat că în Parlament a fost înregistrat un proiect de lege prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) să fie luat din coordonarea Președintelui și să revină sub control parlamentar.

În acest sens, președinta aleasă Maia Sandu a îndeamnat oamenii să iasă, mâine, 3 decembrie, în stradă pentru a protesta împotriva acestei inițiative legislative.

„Regimul lui Dodon merge pe urmele lui Plahotniuc. Ei încearcă să ne fure rezultatele votului. Proiectul de lege cu care a venit astăzi în Parlament majoritatea PSRM și Șor, prin care SIS este scos din subordinea președintelui, este un abuz antidemocratic, pus la cale de persoana care a pierdut alegerile și încrederea poporului. Această persoană, care  nu va deține în curând nicio funcție publică, plănuiește să controleze în continuare schemele de corupție și instituțiile statului”, a declarat Maia Sandu în cadrul conferinței de presă.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *