Partidul ȘOR insistă pe anularea legii antipropagandă, promovată inițial de socialiști

Autor: , in Actualitate / Cultură/Media / Politic / 2 decembrie, 2020, 14:18

Deputații Partidului ȘOR insistă pe examinarea în Legislativ a proiectului de lege care prevede anularea interdicției privind retransmiterea programelor informative și analitice din Federația Rusă, promovat de către socialiști.

Deputatul Igor Himici a anunțat astăzi că fracțiunea cere includerea acestui proiect în agenda legislativă și a chemat și alți deputați să-l susțină pentru a pune capăt „acestei practici rușinoase”.

„Am elaborat acest proiect în urma multiplelor solicitări din partea cetățenilor și primim tot mai multe și mai multe astfel de demersuri. Oamenii sunt sătui să fie hrăniți cu propagandă despre așa-numita luptă împotriva propagandei. Cenzura este un fel de propagandă”, a declarat Igor Himici, adăugând că adoptarea acestui proiect este o chestiune de principiu pentru Partidul „ȘOR”.

Un proiect în acest sens a fost inițiat de către deputații socialiști Adrian Lebedinschi, Vasile Bolea și Bogdan Țîrdea.

Printre modificările propuse de socialiști la Codul Audiovizualului, se numără scăderea proporției de programe audiovizuale locale în limba română până la „cel puțin 60%”, în loc „de cel puţin 80%” așa cum este obligatoriu în prezent.

Proiectul prevede modificarea alineatului 4 din articolul 17 privind Protejarea spaţiului audiovizual naţional. În redacția actuală acesta permite instituțiilor media transmisiunea programelor de televiziune şi de radio cu conţinut informativ, informativ-analitic, militar şi politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, în SUA şi Canada, precum şi în statele care au ratificat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Socialiști propun, însă, ca furnizorii și distribuitorii de servicii media să revină la dreptul de a include în oferta de servicii a programelor de televiziune și radio cu conținut militar, locale sau cele achiziționate din terțe state care corespund prevederilor Concepției și Strategiei securității informaționale a Republicii Moldova, „în vederea protejării spațiului audiovizual național și asigurării securității informaționale”.

În cazul în care Parlamentul va vota redacția propusă de socialiști, programele din Federația Rusă vor putea fi retransmise în Republica Moldova. 

De asemenea, membrii PSRM vor reducerea timpului zilnic de emisie a instituțiilor media naționale, după cum urmează:

– de la 8 ore, la 6 ore pentru furnizorii publici regionali de servicii media;

– de la 4 ore, la 3 ore pentru furnizorii privaţi regionali de servicii media;

– de la 2 ore, la 1 oră pentru furnizorii privaţi locali de servicii media.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X