PAS și Platforma DA cer Guvernului retragerea proiectul politicii bugetar-fiscale și denunță scheme „incluse prin ușa din spate”

Autor: , in Actualitate / Economic / Politic / 2 decembrie, 2020, 13:45 Etichete: , , , , ,

Reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr și a Partidului Acțiune și Solidaritate, cer Guvernului să retragă proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anului 2021 aprobat vineri și să vină cu alte propuneri. Deputatul PAS, Igor Grosu și vicepreședintele Parlamentului, Alexandr Slusari susțin că Guvernul ar fi aprobat pe furiș mai multe documente importante, iar deputaților nu li s-a oferit timp pentru a examina corespunzător proiectul care urmează să fie examinat în Parlament. 

Președintele PAS, Igor Grosu, a ieșit miercuri într-o conferință de presă în cadrul căreia a cerut Guvernului, din numele fracțiunii pe care o conduce, să retragă „imediat” proiectul legii bugetului și politicii fiscale și să propună Parlamentului proiecte noi.

„Guvernarea lui Dodon, iată că deja susținută în Parlament de o nouă alianță PSRM, „Șor” și toți transfugii, continuă să bată în oameni în plina criză. Circa 60 de mii de oameni și-au pierdut locurile de muncă, iar 1/3 din întreprinderile mici și mijlocii sunt în prag de faliment. Guvernarea în loc sa ajute acești oameni, continuă cu schemele, promovarea unor oameni compromisi și legi făcute doar pentru grupurile de interese”, a declarat deputatul, care a calificat proiectul de lege aprobat de Executiv „rupt de realitate, care va aprofunda și mai mult criza din țară”.

„Guvernarea vine cu aceste documente importante pe furiș, fără sa lase publicul, fără să le arate și să le lase suficient timp deputaților și încearca să le boțeasca repede, astfel că să nu iasă la lumină toate schemele și nedreptățile, pe care le introduc prin aceste documente. Ei se grăbesc, pentru ca Igor Dodon să promulge legi în ultimele zile de mandat și să lase o moștenire pe potriva urii și mârșăveniei demonstrate din plin în timpul campaniei electorale. Proiectul de buget și cel de politică fiscală, așa cum sunt prezentate acum, vor arunca țara într-o sărăcie și mai mare”, a mai spus Grosu. 

Liderul PAS a declarat, totodată, că prin proiectul de lege adoptat de Guvern „se introduc scheme prin care bugetul pierde sute de milioane de lei”. Aici, deputatul a menționat despre scheme cu țigări, de import a medicamentelor neautorizate, dar și introducerea unor facilități fiscale pentru pariuri. 

La rândul său, Alexandr Slusari a anunțat că va cere la ședința Biroului Permanent, care va avea loc miercuri, 2 decembrie, ca politica bugetar-fiscală și cele trei bugete să nu fie examinate săptămâna curentă.

Oficialul a spus că deputații nu vor avea timp să examineze proiectul propus spre examinare Legislativului, întrucât o deputații au primit abia marți seara documentele pe suport de hârtie, iar o parte din documentele în format electronic lipsesc și azi de pe pagina oficială a Parlamentului, în timp ce astăzi, la ora 10:00, cele mai importante proiecte financiar-economice erau deja propuse pentru examinare în cadrul comisiilor parlamentare pentru ca joi să fie propuse în plen pentru prima lectură.

„Este o bătaie de joc și sfidare a Parlamentului! Să examinăm peste o sută de pagini întro zi. Vă amintesc că proiectele bugetelor în general au apărut în spațiul public doar luni seara. Iar prima analiza fugitivă a politicii fiscale a identificat multiple probleme grave și nemulțumirea mai multor păturilor sociale. După ce guvernul a întârziat să prezinte politica bugetar-fiscală și bugetele cu 2 luni, acum acest executiv a lui Dodon, aflat la ușa de ieșire, forțează nota, iar socialiștii ascultă docil ordinul hazardat al vojdiului disperat și aruncat recent de pe piedestal”, a scris Slusari pe pagina sa de Facebook.

Amintim că luni, 30 noiembrie 2020, cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de lege ce vizează politica bugetar-fiscală pentru anul 2021, care urmează a fi examinat joi, 3 decembrie, în plenul Parlamentului.

Potrivit proiectului de lege, bugetul de stat pentru anul 2021 a fost aprobat la venituri în sumă de 41.415.400,0 mii de lei şi la cheltuieli în sumă de 55.399.600,0 mii de lei, cu un deficit în sumă de 13.984.200,0 mii de lei.

Tot luni, premierul Ion Chicu a afirmar că, prioritar, politica bugetar-fiscală pentru anul 2021 vine în susținerea domeniului medicinei, care, din cauza pandemiei, a devenit ramura cea mai solicitată și mai afectată.

De asemenea, prim-ministrul a spus că pentru anul viitor Guvernul vine și cu propuneri care „oferă autorităților publice locale mai multe instrumente pentru a-și consolida baza bugetar fiscală. În același timp, vor fi continuate investițiile masive în infrastructură, atragerea investitorilor în teritoriu și asigurarea unei predictibilități pentru aceștia”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X