Curtea Constituțională (CC) a pronunțat, joi, 3 decembrie, dispozitivul Avizului la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției. Astfel, magistrații Înaltei Curți au declarat constituționale amendamentele la Constituție care vizează sistemul judecătoresc și urmează ca proiectul, promovat de Guvern, să fie emis către Parlament pentru examinare.

Proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, aprobat prin hotărârea Guvernului nr.730 din 30 septembrie 2020, respectă condițiile de revizuire a Constituției și poate fi prezentat spre examinare Parlamentului.

Proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova poate fi adoptat de Parlament după cel puțin 6 luni de la data prezentării inițiativei corespunzătoare”, se menționează în avizul pronunțat de președinta Curții Constituționale, Domnica Manole.

Amintim că la 22 septembrie, Curtea Constituțională s-a expus asupra asupra constituționalității amendamentelor care vizează sistemul judecătoresc. Magistrații Înaltei Curți au stabilit că inițiativa de revizuire a Constituției, promovată de Guvern, încalcă mai multe prevederi constituționale, iar proiectul de lege nu respectă condițiile de revizuire a Constituției și nu poate fi înaintat spre examinare Parlamentului.

Ca răspuns, Fadei Nagacevschi a criticat dur Curtea Constituțională. În opinia ministrului Justiției, judecătorii Curții Constituționale blochează astfel Republica Moldova „și ar putea să o arunce într-o zonă gri în care partenerii externi, inclusiv Fondul Monetar Internațional, îi vor întoarce spatele”.

Ulterior, la sfârșitul lunii octombrie, Biroul Comisiei de la Veneția a acceptat, în procedură urgentă, solicitarea Guvernului Republicii Moldova privind emiterea unui Amicus Curiae asupra amendamentelor la Constituție care vizează sistemul judecătoresc.

Iar la mijlocul lunii noiembrie, Comisia de la Veneția a remis un aviz, în regim de urgență, la solicitarea Curții Constituționale, privind proiectul Guvernului de modificare a Constituției în partea ce ține de sistemul judecătoresc. Într-un comunicat al Ministerului de Justiție, se anunță că, în avizul său, Comisia de la Veneția și Directoratul au abordat trei întrebări juridice expuse în contextul proiectului de amendamente constituționale referitoare la Consiliul Superior al Magistraturii, în special ce țin de mandatul profesorilor titulari-membri ai CSM.

Vezi și: Comisia de la Veneția a emis, în regim de urgență, un aviz la proiectul de modificarea Constituției privind sistemul judecătoresc

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here