Deputații PSRM-Pentru Moldova au votat proiectul privind Legea bugetului de stat pentru anul 2021, în prima lectură: Deficitul bugetar-peste 13 miliarde de lei

Autor: , in Actualitate / Economic / Justiție / Uncategorized / 3 decembrie, 2020, 17:19

Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2021 a fost votat, astăzi, 3 decembrie, în Parlament, în prima lectură, de deputații PSRM și platforma parlamentară „Pentru Moldova” din care fac parte și deputații din Partidul Șor.

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2021 este fundamentat pe o creștere economică de 4,7%, o majorare a exporturilor de 12,6% și sporire a importurilor de 14,3%.

Potrivit proiectului, veniturile bugetului de stat vor constitui 41,415 miliarde de lei, în creștere cu 4,2 miliarde lei (11,3%) față de bugetul de stat aprobat pentru anul 2020. Majorarea veniturilor se datorează sporirii încasărilor din impozite și taxe și intrărilor de granturi.

Cheltuielile bugetului de stat reprezintă, conform proiectului, 55,399 miliarde de lei, înregistrând o creștere cu 2,2 miliarde de lei (4,1%) față de bugetul de stat aprobat în 2020. Cheltuielile bugetului de stat sunt determinate de obiectivele Politicii bugetare pe termen mediu.

Deficitul bugetar se estimează la 13,984 miliarde de lei. Sursele de finanțare a deficitului vor constitui atât cele interne (procurarea cotei părți în capitalul social, mijloace din vânzarea proprietății publice de stat și a activelor băncilor aflate în procedură de lichidare, emisiuni și răscumpărarea valorilor mobiliare de stat, etc.), cât și surse externe.

Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2021 a fost elaborat de Guvern ținând cont de impactul pandemiei COVID-19 și al calamităților naturale din anul 2020 asupra economiei naționale și populației.

Proiectul urmează a fi votat în cea de-a doua lectură.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X