(VIDEO) Ședința Parlamentului din 3 decembrie, dominată de huiduieli și îmbrânceli. Proiecte controversate, votate pe bandă rulantă
Deputații s-au întrunit joi, 3 decembrie, în ședință plenară. Parlamentarii au votat pe bandă rulantă, fără respectarea procedurilor parlamentare necesare, un șir de proiecte de lege ce ridică semne de întrebare, printre care proiectul legii bugetului de stat și politica fiscală pentru anul 2021, proiectul de lege cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, dar și proiectul privind preluarea SIS-ului din subordinea președintelui.
18:21. Ședința a fost închisă după două votări. Numărătorii au anunțat că după ce opoziția parlamentară a părăsit ședința plenară, în sală au rămas 52 de deputați. Vicepreședintele Legislativului, Vlad Bătrîncea, a declarat ședința deliberativă și a purces la examinarea subiectelor de pe ordinea de zi. Cei 52 de deputați au votat însă doar două proiecte, printre care și cel cu privire la farmaciile mobile propus de Partidul Șor.
18:07. Componența Biroului permanent al Parlamentului a fost modificată: Sergiu Sîrbu a asigurat votul majoritar.
18:05. Deputații din PDM, PAS și Platforma DA au boicotat ședința Parlamentului, după ce s-a refuzat anularea voturilor la proiectele care au fost aprobate de fracțiunie PSRM și Șor. În plen au rămas doar deputații Partidului Socialiștilor și cei din platforma parlamentară „Pentru Moldova” din care fac parte și deputații din Partidul Șor.
15:34. Deputații au plecat în pauză până la ora 17:00.
15:33. Biroul Permanent al Parlamentului are o nouă componență. Un loc în calitate de membru al Biroului i-a revenit secratarului platformei parlamentare Pentru Moldova, Sergiu Sîrbu.
15:27. Fără a fi examinate și fără dezbateri, pe fundalul huiduielilor opoziției, au fost votate proiectele privind anularea legii antipropagandă, proiectul cu privire la statutul special pentru limba rusă, proiectul cu privire la statutul juridic special al UTA Găgăuzia, cât și trecerea SIS-ului din subordinea Președinției în cea a Parlamentului.
15:20. Sub fundalul huiduielilor opoziției, deputații PSRM și cei din Platforma Pentru Moldova votează proiecte pe bandu rulantă. Înconjurat de socialiști, vicepreședintele Parlamentului Vlad Batrâncea prezidă ședința.
15:07. Proiectul de lege privind bugetul asigurărilor sociale, aprobat pe ordinea de zi, pe fondul unor noi altercații între deputați.
Vlad Bătrâncea: „Vin cu un mesaj către cei care fac aici un show de prost-gust. Puteți să veniți cu moțiune de cenzură, să dați jos acest Guvern și sp preluați guvernarea. Dar văd că nu doriți să faceți acest lucru”.
13:47. În Legislativ continuă îmbrâncelile între fracțiunile parlamentare. Deputații PAS și Platforma DA au blocat prezidiul Parlamentului: „Afară. Rușine”. Deputații Pentru Moldova și socialiștii au părăsit sala de ședințe. Deputații PAS spun că vor rămâne la tribună până va fi închisă ședința. A fost anunțată o nouă pauză.
Între timp, în timpul altercațiilor s-au rupt două microfoane şi s-a stricat un pahar.
Deputatul PAS Dumitru Alaiba a postat o fotografie pe pagina sa de Facebook, în care arată masa sa plină de apă: „În altercații s-au rupt două microfoane şi s-a stricat un pahar. Când ei merg ca tancul cu grave încălcări de proceduri şi insistă să voteze legi pentru hoți, trebuie să întreprindem orice metodă pentru a le da de înțeles că aşa nu merge. Am oprit a treia oară un vot hoțesc. Am fost nevoiți să îi blocăm şi nu ne vom opri. Dodon, opreşte-te. Nu ai învățat nimic din votul oamenilor”, a scris acesta.
13:38. O nouă încercare de a continua ședința Parlamentului. În timp ce deputații PAS și Platforma Da protestează și scandează „Rușine!”, ceilalți deputați votează proiectele de lege privind politica bugetar-fiscală.
12:20. Ședința continuă „off-line”. Deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan, transmite live evenimentele care se petrec în aceste momente în interiorul Parlamentului. Din video se vede cum deputații fac schimb de acuzații, se îmbrâncesc, pe fundalul șuierăturilor și a scandărilor.
12:12. Vlad Bătrâncea anunță o nouă întrerupere a ședinței, pentru o oră.
12:10. Ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, prezintă la insistența vicepreședintelui Parlamentului, Vld Bătrâncea, proiectul de lege privind politica fiscală și vamală pentru anul 2021. Opoziția protestează și scandează „Rușine!” și „Anticipate”.
12:05. Deputații au revenit în ședință. Tribuna Parlamentului este blocată la această oră de către deputații din opoziție, după ce mai multe proiecte controversate, promovate de coaliția neoficială PSRM-ȘOR, au fost promovate pe ordinea de zi a Legislativului.
Vedeți: „Legile antinaționale și antipopulare” care au determinat opoziția să blocheze tribuna Parlamentului.
11:05. Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a anunțat o pauză de 40 de minute.
10:55. Slusari cere excluderea a proiectului de lege pentru completarea articolului 27 din Legea nr.344-XIII din 23 decembrie 1994 privind statutul juridic special al Găgăuziei (Găgăuz-Yeri).
Candu: „Ar fi fost corect ca la ședință să fie prezent cineva din reprezentanții autonomiei”.
10:45. Propunerea a fost votată doar de 42 de deputați și nu a întrunit numărul necesar de voturi. Slusari: „Coaliția ȘorDon funcționează perfect”.
10:38. Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari și liderul Pro Moldova, Andrian Candu, cer excluderea de pe ordinea de zi a Proiectului de lege cu privire la modificarea și completarea Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova.
10:37. Propunerea Platformei DA și Pro-Moldova nu a fost susținută. Proiectul a rămas pe ordinea de zi.
10:30. Vlad Batrîncea (PSRM) insistă ca acest proiect să nu fie exclus de pe ordinea de zi.
10:25. Platforma DA a cerut audierea în plen a lui Ghenadie Țepordei, director general al Agenției Proprietății Publice, privind situația proprietăților Republicii Moldova pe teritoriul Ucrainei. Alexandr Slusari a menționat că „pierdem proprietățile noastre în Ucraina și nu este clar cine gestionează situația, informația de la Curtea de Conturi este extrem de îngrijorătoare”. Propunerea nu a trecut.
10:22. Platforma DA cere ca proiectul de lege cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova să fie exclus de pe ordinea de zi.
Andrian Candu (Pro-Moldova): „Acest subiect este foarte sensibil și riscă să divizeze și mai mult societatea. Cerem retragerea lui de pe ordinea de zi”.
Dumitru Diacov (PD) a propus retragerea proiectului „ca să nu dăm argumente la radicali, de care e plină țara”.
10:20. PAS a cerut excluderea de pe ordinea de zi a proiectului privind preluarea SIS-ului din subordinea președintelui și audierea directorului SIS în plenul Parlamentului. Propunerea nu a fost susținută de deputați.
10:19. Greceanîi a declarat că a fost anunțată despre faptul că „se planifică destabilizare”
10:17. Deputatul Igor Grosu a cerut excluderea de pe ordinea de zi 474, Proiectul legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2021. Deputații nu au susținut propunerea și proiectul a rămas pe agendă.
10:15. Igor Grosu a cerut excluderea de pe ordinea de zi a proiectul privind legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021. Propunerea nu a fost susținută.
10:12. Deputați din opoziție și-au exprimat dezacordul față de proiectele respective și au anunțat că, dacă va fi necesar, vor împiedica aprobarea acestora și că vor bloca tribuna centrală a Parlamentului.
10:06. Ședința Parlamentului a început, cu prezența a 96 de deputați.
10:00. De la această oră, în fața Parlamentului se desfășoară o manifestație de protest la chemarea președintelui ales Maia Sandu și a unor partide de opoziție. Protestul este organizat împotriva unor inițiative legislative ale coaliției neformale PSRM-ȘOR, inclusiv trecerea SIS din controlul Președinției la Parlament.
Urmăriți Live pe Cotidianul:
Vedeți mai jos ordinea de zi:
Amintim că miercuri, 2 decembrie, deputatul PAS Sergiu Litvinenco a declarat că în Parlament a fost înregistrat un proiect de lege prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) să fie luat din coordonarea Președintelui și să revină sub control parlamentar.
Ulterior, președinta aleasă Maia Sandu a îndemnat miercuri oamenii să iasă în stradă pentru a protesta împotriva inițiativei legislative a Partidului Socialiștilor (PSRM) care prevede scoaterea Serviciului Informații și Securitate (SIS) din coordonarea Președintelui.
Comentarii