(STOP CADRU) Șeful fracțiunii PSRM, Furculiță, îi dă peste mână lui Gațcan în timp ce acesta votează propunerile opoziției

Autor: , in Actualitate / Politic / 3 decembrie, 2020, 12:56 Etichete: , , ,

Președintele fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță, i-a dat peste mână vecinului său, deputatul PSRM Ștefan Gațcan, în timp ce acesta intenționa să voteze (fără voie) propunerea opoziției de excludere din ordinea de zi a proiectului de lege privind statutul limbii ruse înregistrat de socialiști. 

Momentul a fost surprins în cadrul ședinței Parlamentului de joi, 3 decembrie, în timp ce propunerea Platformei DA și a fracțiunii Pro Moldova de a retrage de pe ordinea de zi a proiectului de lege cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova era supusă votării.

Votul acestuia nu a fost numărat.

Amintim că la ședința de astăzi a Legislativului, partidele din opoziție au cerut ca proiectul de lege cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova să fie exclus de pe ordinea de zi, ivocând divizarea și mai profundă a societății.

Amintim că Vasile Bolea, alături de colegii săi Adrian Lebedinschi și Bogdan Țîrdea, au elaborat un proiect prin care limba rusă să obțină un statut oficial.

„Lege cu privire la statutul limbii ruse pe teritoriul Republicii Moldova”, este intitulat proiectul semnat de cei trei deputați socialiști, care odată votat, ar conferi un statut special limbii ruse.

Proiectul în cauză prevede ca „în relațiile cu autoritățile de stat, administrația publică, instituțiile publice, precum și cu întreprinderile și organizațiile situate pe teritoriul Republicii Moldova, limba comunicării verbale și scrise este limba de statși/sau limba rusă în calitate de limbă de comunicare interetnică, la alegerea cetățeanului”.

Mai mult decât atât, la articolul 4, legea va obliga ca organele puterii de stat să traducă în limba rusă, la solicitare, documentele adoptate.

În plus, instituțiile de stat vor fi obligatesă primească cererile și în limba rusă și să răspundă în limba în care a fost făcută solicitarea.

Tot ei sunt cei care au propus  modificări la Codul Audiovizualului, printre care revenirea la retransmiterea programelor TV ruse, dar și reducerea considerabilă a proporției de programe audiovizuale în limba română.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X