(VIDEO) Ședința Parlamentului. În lipsa opoziției, trei deputați „Șor” și Pentru Moldova au preluat conducerea unor comisii parlamentare

Autor: , in Actualitate / Politic / 4 decembrie, 2020, 16:16 Etichete: ,

Deputații s-au întrunit vineri, 4 decembrie, în ședință plenară. Pe ordinea de zi au fost incluse 22 de subiecte, printre care proiectul de hotărâre cu privire la numirea în funcție a unui viceguvernator a Băncii Naționale a Moldovei și proiectul de lege cu privire la statutul judecătorului.

17:08. Ședința Parlamentului a luat sfârșit.

17:05. În lipsa deputaților din opoziție, cei rămași au aprobat mai multe hotărâri care vizează modificarea componenței unor delegații parlamentare și comisii permanente ale Legislativului.

Violeta Ivanov –  Comisia politică externă.

Sergiu Sîrbu – Comisia pentru securitate.

Marina Tauber – Comisia de mediu și dezvoltare regională.

16:51. Deputatul „Șor”, Igor Himici a prezentat modificările la Codul Audiovizualului care permite revenirea programelor rusești de știri analitice. Parlamentarii prezenți au votat amendamentul în unanimitate.

16:40. Proiectul de lege privind activitatea de asigurare și reasigurare, a fost votat în primă lectură. La scurt timp, deputata „Șor” Marina Tauber a precizat că fracțiunea sa nu votează, după care procedura de vot a fost repetată. Până la urma, proiectul a fost aprobat în prima lectură cu votul a 39 de deputați din 52 prezenți.

16:02. Proiectul de lege pentru modificarea articolului 32 din Legea nr.544/1995 cu privire la statutul judecătorului a fost aprobat în lectură finală cu votul a 54 de deputați.

Proiectul prevede majorarea graduală a vârstei de pensionare pentru judecători, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Începând cu 1 iulie 2021, pentru judecători se stabilește vârsta de pensionare de 50 de ani  și 6 luni, care va crește gradual până la 63 de ani. În fiecare an vârsta de pensionare se va majora cu 6 luni.

15:25. Valentina Buliga prezintă proiectul de hotărâre pentru aprobarea Raportului privind executarea bugetului asigurărilor sociale de stat în anul 2019. Proiectul a fost votat de majoritatea deputaților.

15:23. Deputaţii Pro Moldova au părăsit sala de şedinţe a Parlamentului: „Afară bântuie COVID-ul și voi puneți pe ordinea de zi proiecte și numiri în funcții. Este a doua zi când nu este o agendă a oamenilor. Noi ne retragem”. Astfel, la şedinţă au rămas deputaţii PSRM şi cei ai platformei „Pentru Moldova”.

15:12. Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a îndemnat secretariatul să inițieze procedura de a identifica vinovații care au deteriorat microfoanele și alte bunuri ale deputaților în ședința de joi, 3 decembrie. „De ciudă că nu eram, au rupt și microfoanele”, a spus Greceanîi.

Conform raportului și evaluării preliminare, au fost deteriorate în total bunuri în valoare de peste 16 mii de lei și cu defect parțial – în valoare de 46 mii lei, ceea ce înseamnă că obiectele lucrează, dar sunt deja oxidate. Prejudiciul total este de aproximativ 50-60 de mii de lei.

15:10. Ședința a început cu prezența a 60 de deputați. Fracțiunea PAS, PD, Platforma DA nu s-au prezentat la ședință.

Formațiunile PAS, DA și PD au anunțat că boicotează ședința Parlamentului.

Vedeți mai jos ordinea de zi:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X