După evenimentele de joi, 3 decembrie, din forul Legislativului, unde mai multe proiecte controversate au fost votate pe bandă rulantă de deputații PSRM și platforma parlamentară „Pentru Moldova”, socialiștii vin astăzi cu un comunicat de presă și se laudă cu inițiativele legislative adoptate. Totodată, PSRM recomandă deputaților din opoziție să atace la Curtea Constituțională proiectele votate sau să inițieze procedura de demitere a Guvernului Chicu.

Parlamentul a adoptat joi, 3 decembrie, mai multe legi care prevăd punerea în practică a promisiunilor făcute de socialiști cetățenilor. La insistențele noastre, terenul fostului stadion republican a fost întors în proprietatea statului. Acest loc este unul istoric și simbolic pentru Chișinău și pentru întreaga țară, în special pentru sutele de mii de microbiști.

Tot joi am restabilit dreptul vorbitorilor de limbă rusă, prin oferirea unui statut special de limbă de comunicare interetnică, așa cum a fost mai bine de două decenii în istoria țării noastre. Această lege va ajuta la armonizarea relațiilor interetnice și interculturale în statul nostru multietnic. Totodată au fost create condițiile necesare pentru ocrotirea și dezvoltarea limbilor minorităților etnice”, se arată într-un comunicat emis de PSRM.

În același comunicat, socialiștii le-a recomandat opoziției, „în cazul în care nu sunt de acord cu proiectele” să atace la Curtea Constituțională sau să inițieze procedura de demitere a Guvernului.

„Îi invităm repetat la dialog civilizat și, în cazul în care nu sunt de acord cu proiectele votate, au opțiunea să le atace la Curtea Constituțională ori să inițieze o moțiune de cenzură și să demită Guvernul Chicu, ulterior președintele ales, Maia Sandu, să numească un nou Guvern, care să vină cu noi proiecte în Parlament”, mai spun PSRM, menționând că „cele întâmplate joi în Legislativ ne convinge și mai mult în ideea că Parlamentul trebuie dizolvat și organizate alegeri anticipate”.

Amintim că ședința de joi, 3 decembrie, a Legislativului s-a petrecut cu multă tensiune, proteste, îmbrânceli și fluierături. Deputații PSRM – Pentru Moldova au votat pe bandă rulantă mai multe proiecte controversate și activ contestate de opoziție, fără a fi examinate corespunzător de către parlamentari.

Printre acestea sunt proiectele bgetar-fiscale pentru anul 2021 și proiectul de transfer a SIS-ului de sub administrația Președinției în subordinea Parlamentului.

Ulterior, reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr, Dinu Plângău și Alexandr Slusari, în cadrul unui briefing de presă, au anunțat că proiectele votate astăzi de majoritatea parlamentară PSRM-Pentru Moldova vor fi contestate la Curtea Constituțională, iar președinta aleasă, Maia Sandu, a chemat oamenii, duminică, 6 decembrie, la un nou protest.

Vezi și: Duminică oamenii sunt așteptați la un nou protest la chemarea Maiei Sandu

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here